Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Binnenkort breedband revolutie in Belgie?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 juni 2006 12:48 uur

Als er een land in Europa is dat achterloopt op het gebied van breedband internet dan is het Belgie wel. Het probleem in Belgie is dat het een van de weinige landen is waar het voormalige telecom-staatsbedrijf zijn monopolie niet heeft hoeven af te staan. Zodoende heeft Belgacom vrijwel alleenrecht op de eigen telefoonlijnen heeft en zodoende het monopolie op ADSL. Daarnaast zijn er nog de kabelaars, en zodoende kan de Belgische consument maar uit 2 partijen kiezen (er zijn wel een aantal resellers) voor zijn breedband toegang tot internet.

Het gevolg hiervan is dat het heel normaal is om bij een ADSL abonnement met 1mbit/s downstream, een datalimiet van 500MB per maand te hebben, waar je dan ook nog eens 30 euro per maand voor betaald. Waarbij je voor zo’n 60 euro per maand een verbinding van 6mbit/s krijgt en gemiddeld een datalimiet van 30GB. Chello is het meest royaal en bij hun ‘Extreme’ pakket krijg je zowaar een datalimiet van maar liefst 80GB.

De Belgische federale overheid vindt dit nu welletjes geweest en maar liefst 3 ministers (van economie, van consumentenzaken en van maatschappelijke integratie) hebben nu een debat gestart om de prijzen te laten zakken en de markt verder te beinvloeden.

Zo zegt de Belgische regering:

België heeft een uitzonderlijke troef door de geografische ontwikkeling van zijn breedbandinfrastructuur. De financiële hindernissen moeten zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd, zodat ons land nog vooruitgang kan boeken bij de terbeschikkingstelling van alle nieuwe informatie- en communicatietechnologieën.

Naar mijn idee moet de Belgische overheid niet het poldermodel proberen te klonen, maar dient het net zoals heeft gedaan Nederland in te grijpen en telecombedrijven verplichten hun (ADSL en kabel) netwerken open te stellen voor de concurrentie, want enkel op die manier krijg je een gezonde marktwerking.

ISPam.nl Job board

Nathan, 1 augustus 2006 3:33 am

Helemaal mee eens! De Belgische toestand is niet aanvaardbaar, zeker omdat alle infrastructuur er al ligt, afbetaald is (door de consument), ... Maak die kabel en telecom markt volledig vrij!
Gelukkig is er toch een beetje hoop met enkele nieuwe providers als edpnet en dommel.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?