Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

RIR’s maken plannen voor wanneer het laatste IPv4-adres uitgegeven is

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 mei 2009 08:05 uur

Regional Internet Registries world mapDe Regional Internet Registries (RIR’s) maken zich klaar voor het moment dat alle IPv4-adressen uitgegeven zullen zijn. Bij alle 5 RIR’s wordt op dit moment aan richtlijnen gewerkt om vrijgekomen IPv4-adressen terug te geven aan het overkoepelende IANA. Uit deze pool van gerecyclede IPv4-adressen kunnen kleine allocaties aan RIR’s worden gedaan.

Zodra het laatste IPv4-adres is vergeven, moet het plan om IPv4-adressen te recyclen in werking treden. RIR’s die IPv4-adressen nodig hebben kunnen dan twee keer per jaar aanspraak maken op maximaal 10% van IPv4-adressen die IANA beschikbaar heeft, met een minimum blok grote van /24 (256 IPv4-adressen).

In de RIR communities wordt nog gediscussieerd op welke wijze er gerecycled moet worden. APNIC (Azië) en RIPE (Europa) hebben volgens heise al besloten dat vrijgekomen IPv4-adressen sowieso aan IANA dienen te worden teruggegeven. ARIN (Noord-Amerika) sluit zich daar bij aan maar wil IPv4-adressen die niet door een RIR zijn uitgegeven hier van uitsluiten. Deze zogenaamde “Legacy”-adressen zijn goed voor 30% van alle IPv4-adressen. Dit zijn voornamelijk grote /8 en /16 blokken (16.777.216  en 65.536 IPv4-adressen).

Het is aftellen tot het laatste IPv4-adres zal zijn vergeven. Volgens de laatste  voorspelling van Geoff Houston zal het laatste blok IPv4-adressen op 19 juni 2011 zijn vergeven aan een RIR. Overigens heeft IANA als appeltje voor de dorst voor elk van de 5 RIR’s één /8 blok IPv4-adressen gereserveerd, voor wanneer alle IPv4-adressen vergeven zijn.

ISPam.nl Job board

Randy ten Have, 19 mei 2009 6:54 am

De losse blokken teruggeven gaat niet echt veel helpen, zolang de ARIN straks alle /8 en /16 blokken in bezit houdt. En zo hebben de VS - en dus veel hard- en softwarefabrikanten - dus nog steeds geen besef van de tijd die voor ons dringt omdar er daar nog geen tekorten ontstaan. Ik krijg hier een beetje een 'eigen volk eerst' gevoel bij.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?