Holland Strikes Back 2016 in teken van successen en verbeterpunten bij strijd tegen cybercrime

  • Bedrijfsnieuws van
  • DHPA
  • geplaatst op
  • 21 september 2016 10:11 uur

hsb16_cartoon

Cybersecurity krijgt meestal niet de aandacht die het verdient binnen organisaties. Tótdat zich een incident voordoet en waardevolle informatie wordt buitgemaakt of de IT een halve dag plat ligt. Dan is het vaak eigenlijk al te laat: voorkomen is in dit geval echt beter dan genezen. Eén hacker in het bedrijfsnetwerk kan een team van vijf security experts bezig houden om hem er weer uit te krijgen. Het is dus zaak dat die hacker überhaupt niet binnenkomt.

Tijdens het cybersecurity evenement Holland Strikes Back, op 4 oktober in het Louwman Museum in Den Haag, zal dan ook veel aandacht zijn voor preventie en de laatste trends op zowel het gebied van cybersecurity als cybercrime. Wetenschappers, voormalig hackers en specialisten uit de branche zullen u de kennis, het inzicht en de tools aanreiken om de strijd tegen cybercrime succesvol te kunnen voeren.

Omvang en impact cybercrime
“De omvang en impact van cybercrime lijken toe te nemen”, aldus Marc Gauw, algemeen directeur van NLNet en initiatiefnemer. “Daarbij zien we ook dat de intenties veranderen, zeker als het om hacks gaat. Neem bijvoorbeeld de Panama Papers: het lekken van deze documenten kon alleen dankzij een hack, en die hack had een duidelijke politieke motivatie. Bedrijven maar ook particulieren moeten waken voor zogenaamde ‘extortion attacks’: hackers leggen beslag op gevoelige data en eisen losgeld. Daarnaast zijn er natuurlijk de lekken van databases met gebruikersgegevens. De privacyregelgeving hieromtrent wordt, terecht overigens, steeds strenger, maar dat betekent ook dat de security van een heel hoog niveau moet zijn.”

Een andere bedreiging die steeds groter wordt zijn DDoS aanvallen. “Recente DDoS aanvallen zijn ook groter dan we tot nu toe hebben gezien”, aldus Gauw. “De website van de BBC werd begin 2016 plat gelegd door een aanval die naar verluid 600Gbps was. Of dit waar is, kan in twijfel getrokken worden, maar feit is dat de gemiddelde omvang van DDoS aanvallen gestaag groeit. Daar moeten we tegen opgewassen zijn. In Nederland hebben we daar bijvoorbeeld de NaWas voor, een samenwerking van verschillende partijen uit de branche waarmee dit soort aanvallen afgeslagen kunnen worden. Dit blijkt tot nu toe een effectief middel, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Met initiatieven zoals Holland Strikes Back proberen we voorop te blijven lopen in het informeren over deze digitale wapenwedloop”.

Alle feiten op een rijtje
Om die voorsprong te behouden, moet voortdurend bekeken worden wat er goed gaat, wat er minder goed gaat en welke bedreigingen meer aandacht nodig hebben. “Waar staan we nu? Wat gaat goed en wat kan nog verbeterd worden? En zijn we tegen de bierkaai aan het vechten of kunnen we echt grip krijgen op cybercrime? Deze vragen staan op het event centraal”, zegt Ruud Alaerds, recent de nieuwe directeur van de Dutch Hosting Provider Association en mede-initiatiefnemer. “We benaderen deze vragen vanuit verschillende perspectieven. Overheid, onderzoekers, mensen uit de praktijk: we brengen ze op Holland Strikes Back bij elkaar om te laten zien waar we staan en waar het heen moet.”

“Samen sta je sterker. Holland Strikes Back kijkt daarom hoe Nederlandse bedrijven, instellingen en de overheid op nationaal niveau kunnen samenwerken om cyberaanvallen te kunnen aanpakken en afslaan. Elkaar goed voorlichten over cyberaanvallen en de aanpak hiervan kan herhaling van dergelijke aanvallen bij andere partijen voorkomen.”

Ook behoefte aan kennis & tools?
Benieuwd met welke security incidenten uw organisatie te maken kan krijgen en welke maatregelen u kunt nemen om cybercriminelen buiten de deur te houden? Kom op 4 oktober naar Holland Strikes Back 2016 in het Louwman Museum in Den Haag en laat u door experts uit de praktijk bijpraten.

Holland Strikes Back is een initiatief van NLnet en DHPA en hun partners in DINL, de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (AMS-IX, DDA, DHPA, ISPConnect, NLnet, Nederland ICT, SIDN, Surfnet en VVR) en is onderdeel van Alert Online 2016, een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap om de kennis over online veiligheid te vergroten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.