Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SURFnet registreert zich “onder bezwaar” bij OPTA

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 augustus 2007 07:22 uur

SurfnetOnder bedreiging van de last onder dwangsom van OPTA heeft SURFnet zich “onder bezwaar” geregistreerd bij OPTA als aanbieder van een openbaar telecommunicatie netwerk.

SURFnet directeur Erwin Bleumink stelt tegenover Planet:

Wij zijn geen openbaar aanbieder van toegang tot internet. We kopen in bij derden en maken gebruik van 6.000 kilometer glasvezel die door telecombedrijven zijn geleverd. En wij leveren op onze beurt weer beperkt aan instellingen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn erkend. Het volgende is dat Opta ook de universiteiten wil registreren en dat gaat echt te ver.

Verder stelt Bleumink al vrijwillig te voldoen aan de tapverplichting die voor openbare communicatie netwerken geldt. Bleumink stelt verder ook geen regels te ontduiken of dat überhaupt te willen door niet als openbaar communicatie netwerk te boek te staan.

Onder het artikel over de last onder dwangsom voor SURFnet, ontstond een interessante discussie of SURFnet wel of geen openbaar communicatie netwerk zou zijn.

SURFnet zou wél een openbaar communicatie netwerk zijn, omdat het ondanks de officiële beleid dat luidt dat SURFnet enkel aan door OCW erkende partijen levert, in het geniep toch aan bedrijven levert die niks met wetenschap en/of onderwijs te maken hebben.

Daarmee concurreert SURFnet met marktpartijen die wél (geregistreerde) openbare communicatie netwerken exploiteren! Als dat het geval is ben ik van mening dat niet OPTA maar het ministerie OCW in moet ingrijpen, gezien de subsidie die SURFnet krijgt!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.