Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britse Hogerhuis: ISP’s verantwoordelijk voor internet veiligheid

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2007 08:35 uur

Britse ParlementHet Britse Hogerhuis roept in een rapport genaamd “Personal Internet Security” (PDF) op om de verantwoordelijkheid voor internet veiligheid neer te leggen bij ISP’s, maar ook hardware- en software-leveranciers en zelfs banken, zo meldt ars technica. Om deze verantwoordelijkheid te vergroten wordt er in het rapport een aantal mogelijkheden genoemd.

Allereerst zou er een veiligheidskeurmerk door de overheid kunnen worden geintroduceerd, waar partijen vrijwillig aan kunnen meedoen. Een andere suggestie is dat ISP’s hun netwerken actief moeten monitoren (deeppacket inspection). Echter betekent dat ook dat wanneer er daardoor illegale praktijken bekend worden bij de ISP, dat deze daar ook actie tegen moeten ondernemen, omdat ze anders hun “mere conduit” immuniteit verliezen en daarmee aansprakelijk worden voor de schade die door de illegale activiteiten worden aangericht.

Het rapport stelt ook voor hardware-, software-leveranciers en banken voor dat deze aansprakelijk worden voor schade die geleden wordt door derden in het geval dat de bedrijven te weinig hebben gedaan om hun producten veilig te maken. Als laatste stelt het rapport voor om het kopen van een botnet expliciet strafbaar te stellen en het melden van internet criminaliteit eenvoudiger bij de autoriteiten te kunnen melden.

Dit plan van het Britse Hogerhuis (één van de kamers van het Britse parlement), is een stuk beter dan dat van OPTA, dat ISP’s verantwoordelijk wil maken voor internet veiligheid, waar OPTA het mandaat helemaal niet voor heeft. Al is dit plan ook niet zalig makend.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.