Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OPTA maakt regels voor ISP’s

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 30 juli 2007 09:53 uur

OPTAAls ISP’s en webhosters voor voldoende beveiliging zorgen en de markt op dat gebied werkt, is het dan noodzakelijk om met extra regeltjes te komen? De OPTA vindt van wel! Op 1 juni was er een bijeenkomst over de “Verantwoordelijkheid voor internetveiligheid”, waarbij OPTA in samenspraak met de markt wilde kijken of er extra regels dienen te worden gemaakt om de “persoonlijke levenssfeer van gebruikers” te beschermen, zoals wetsartikel 11.3Tw voorschrijft.


Presentatie XS4ALL

Simon Hania, technisch directeur van XS4ALL hield een goede presentatie (PDF) over het feit dat hij het er compleet mee oneens is dat er regulering puur voor ISP’s komt. Als er al sprake van regulering moest zijn dan zouden ook andere relevante partijen hier aan moeten worden onderworpen zoals de overheid, hardware- en software-leveranciers, financiële dienstverleners en vooral ook gebruikers zelf! Ook was Simon Hania van mening dat het niet alleen de internet toegangs ISP’s maar ook de webhosters die dan gereguleerd dienen te worden! Dat laatste was plv sectorleider van de OPTA, Daniel Molenaar het zeer mee eens!

Presentatie Consumentenbond
Machiel van der Velde, beleidsadviseur Digitaal Thuis van de Consumentenbond gebruikte of misbruikte zijn presentatie (PDF)om alle misstanden die er op het gebied van alles dat met computers maken heeft uiteen te zetten en dat dan meteen in de schoenen van ISP’s te schuiven. Dit had bijna niks meer te maken met ISP’s, het ging voornamelijk over spyware, virussen, backdoors, etc en een enkel puntje betrof ISP’s wel, maar daar ging het dan om de helpdesk van de ISP’s! OPTA moet volgens de Consumentenbond komen met verplichte best practices voor ISP’s en eigenlijk moet de ISP volledig verantwoordelijk worden voor het computergebruik van de consument.

Best practices voor ISP’s
OPTA heeft nu op basis van deze bijeenkomst besloten om door te gaan met haar plannen en daarbij twee sporen te bewandelen. Allereerst wil OPTA in samenwerking met ISP’s bestpractices op papier zetten. Dat idee is tijdens de bijeenkomst volledig afgeschoten, maar OPTA zoekt werk, dus gaat vrolijk verder met haar voornemen! OPTA ziet voor zichzelf een coördinerende rol in de samenwerking met ISP’s. Die ISP’s dus niet willen!

Verplichte regels voor ISP’s (en webhosters?)
Ook wil OPTA regels gaan maken voor zouden moeten maken van basismaatregelen van ISP’s en daarnaast ook een minimaal beveiligingsniveau van iedere internetaanbieder, waaronder dus mogelijk ook webhosters. OPTA ziet dat als een nadere invulling van wetsartikel 11.3Tw. Wat dat betreft zijn veel ISP’s, waaronder XS4ALL, IT-juristen en ik zelf namens Vereniging ISPConnect Nederland van mening dat OPTA haar bevoegdheid te buiten gaat, maar OPTA zoekt werk en gaat dus vrolijk door met haar voornemen!

OPTA zoekt werk
Het voornemen om spyware aan te pakken zoals OPTA in haar jaarplan 2007 uiteenzette lijkt zich dus te richten op ISP’s, want daar ligt haar primaire bevoegdheid. Het lijkt er dus op dat OPTA werk aan het zoeken is en haar bevoegdheid vrolijk probeert uit te breiden met behulp van een wetsartikel dat daar niet voor bedoeld is.

Voor OPTA heb ik als laatste de volgende boodschap: Schoenmaker hou je bij je leest!

Casper Bakker, 30 juli 2007 10:18 am

Zijn zij nou zo dom of zijn wij nou zo slim?

Wat een mafkezen! De OPTA, maar ik heb me ook kapot gelachen om die PDF van de Consumentenbond. Daar heeft echt nog nooit iemand wat aan gehad, stelletje druiven zijn het.

Martijn Groenleer, 30 juli 2007 3:33 pm

De presentatie van Simon Hania (XS4All) rocks.

Jammer dat er geen echt verhaal bij zit. Soms moesten ze die dingen als handouts met sprekersnotitie uitreiken.
Zodat je kan terug lezen wat de spreker voor ogen had.

Ik denk dat de Opta zich bezig moet houden met waar ze goed in is. Zorgen dat bestaande regels worden gehandhaafd. Niet nieuwe regels gaan bedenken.

Wanneer we als ISP's gaan bepalen hoe klanten hun pc moeten inrichten is het hek van de dam. Dan mogen we straks ook nog dataminers gaan installeren naast de dataretentie wet.

Laat ze het maar niet horen, voor je het weet wordt het opgenomen in het voorstel van de opta.

Van de consumentenbond was het al bekend dat ze geen idee hebben van de internet wereld.

 • Pingback: SURFnet slachtoffer reguleringsdrang OPTA · ISPam.nl

 • Pingback: Britse Hogerhuis: ISP’s verantwoordelijk voor internet veiligheid · ISPam.nl

 • Pingback: XS4ALL gaat internetters veiligheidstraining geven · ISPam.nl

 • Pingback: De concept ISP beleidsregels van OPTA · ISPam.nl

 • Pingback: Staatssecretaris Heemskerk wil zorgplicht van ISP’s verder invullen · ISPam.nl

 • Pingback: Derde Kamer Discussie: Zorgplicht - 13 februari · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.