Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN heeft usenet aanbieders in het vizier

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 augustus 2007 08:17 uur

Stichting BREINTim Kuik is weer op dreef. Na de overwinning op een aantal Bittorrent websites, heeft zijn BREIN nu ook het vizier gericht op usenet aanbieders zoals Eweka, Giganews en NewsXS, zo stelt hij in de telegraaf. Het vreemde daaraan is dat Kuik zich nu ook op aanbieders die geen enkele band met Nederland hebben richt. Giganews is namelijk gevestigd in Texas in de Verenigde Staten.

Kuik zelf vindt het logisch dat BREIN haar vizier nu richt op usenet aanbieders, omdat filesharing zich telkens meer verplaatst van p2p netwerken naar usenet. Kuik beschrijft usenet als een soort luilekkerland met allerlei illegale content.

Dat het klopt wat Kuik beschrijft zal ik alles behalve ontkennen. Echter usenet aanbieders zijn mere conduit ISP’s, of te wel hebben geen invloed wat klanten op hun servers plaatsen en zijn daar ook niet voor aansprakelijk. Al is 99,9% van het van de ‘binaries’ illegaal aanbod, dan maakt dat de usenet aanbieder nog niet aansprakelijk voor dat aanbod.

Het is nog niet duidelijk wat Tim Kuik precies wil, maar aan usenet aanbieders zal hij sowieso een zware kluif gaan hebben. Usenet is naast een dienst ook een protocol, net zoals http en bittorrent. Alle ISP’s transporteren data over die protocollen voor hun abonnees en zijn daar ook niet aansprakelijk noch verantwoordelijk voor. Of is Tim Kuik er op uit om te eisen dat ISP’s net zoals in België illegaal aanbod uit het dataverkeer moeten filteren?

Thomas Lobker, 16 oktober 2007 1:04 pm

Hoi Remon,

Het is opzich heel eenvoudig om een stukje muziek of video te vergelijken met een database. Deze functie zit ook op mijn telefoon en hiermee kan ik de titel van een muzieknummer opzoeken aan de hand van 10 seconde muziek.

Usenet is echter iets anders dan Youtube. Op Youtube kun je alleen video bestanden uploaden, maar op usenet kun je alle bestanden uploaden. Als je een video bestand in een RAR bestand inpakt en daar een wachtwoord op zet, dan kun je niet meer zien of er copyright op zit. Daarom is het technisch niet mogelijk en had je geen gelijk ;)

Remon Akkermans, 16 oktober 2007 6:45 pm

Op usenet staan videobestanden niet in een RAR bestand met een wachtwoord, ook al zou dit het geval zijn, daar valt omheen te werken.

[uitleg voor leken]
Op usenet staan videobestanden in honderden of duizenden kleinere files, die door een programma weer in elkaar gezet kunnen worden tot een video bestand. Het is geen enkel probleem om dat op je usenet platform te doen en het daardoor ontstane video bestand te vergelijken met een database.

Het is technisch mogelijk. dat het erg niet goedkoop is en veel resources kost, dat klopt helemaal , maar technisch is het prima te doen. Als een eenvoudige (niet met veel technische kennis onderlegde) gebruiker het kan, dan kun je het zeker nabootsen in een geautomatiseerd systeem.

Als men dat zou doen, dan vinden de technische gebruikers er vast wel wat op, maar dan leg je de drempel voor niet technische gebruikers veel hoger (te hoog) en dan zou usenet nog nauwelijks gebruikt worden om massaal warez, videos en MP3s van te downloaden.

Sebas, 17 oktober 2007 9:08 am

Wat een bullshit weer remon

Remon, 17 oktober 2007 10:11 am

@sebastiaan van Caveo : kun je dat ook onderbouwen? het is natuurlijk beetje gemakkelijk om te roepen dat iets bullshit is, weerleg het eens en onderbouw dat ook.

Er zijn naar mijn mening nog veel andere manieren waarop Usenet providers downloaden van binaries kunnen ontmoedigen:


1. geen multothread downloads toestaan

2. Download snelheid beperken naar 64 kilobit (ruim voldoende om een usenet discussie te lezen of erin te participeren, daar is Usenet immers voor bedoeld)

3. Personeel huren om content te controleren en indien nodig te verwijderen? duur? juist niet, men spaart het uit in de benodigde diskcapaciteit.

Usenet providers doen dit echter niet, omdat dan de doelgroep weg gaat, de dowloaders van illegale software, MP3s en Videos. Beweer nu eens zonder te lachen dat dit niet zo is en dat Usenet provider niet profiteren van illegale bestanden op hun platform en onderbouw dat eens met feiten!

Lennard, 17 oktober 2007 10:13 am

@Remon..

Waarom zou een usenet provider zijn eigen dienst gaan ontmoedigen.. dat is het zelfde als dat jij hosted exchange aanbied, maar je mag max 1 mail per uur kan ontvangen, anders kun je wel eens teveel mail krijgen. Want in die mail kunnen ook wel eens bestanden zitten wel niet legaal kunnen zijn.

Thomas Lobker, 17 oktober 2007 10:18 am

[quote]duur? juist niet, men spaart het uit in de benodigde diskcapaciteit.[/quote]

Volgens mij leef jij in een droomwereld ;)

Je kunt geen geld besparen als je klanten weglopen.

[quote]Er zijn naar mijn mening nog veel andere manieren waarop Usenet providers downloaden van binaries kunnen ontmoedigen.[/quote]

Usenet providers willen het downloaden helemaal niet ontmoedigen.

MathijsJH, 17 oktober 2007 10:36 am

[quote]2. Download snelheid beperken naar 64 kilobit (ruim voldoende om een usenet discussie te lezen of erin te participeren, daar is Usenet immers voor bedoeld)[/quote]

Het gebeurt wel vaker dat iets ergens niet voor bedoeld is maar dat die mogelijkheid er wel is. Dat dan ook maar tegenwerken?

Waarom zou ik geen binaries op via nntp mogen versturen terwijl die mogelijkheid er wel is..

Oftewel een snelheidslimiet zou echt de grootste onzin zijn. Lekker om met 64kbit een hele groepslijst binnen te halen...

Arnout Veenman, 17 oktober 2007 10:51 am

Remon, gezien jij heiliger dan de paus lijkt te zijn, heb je al www.audiblemagic.com of een vergelijkbaar product op je netwerk geïnstalleerd?

  • Pingback: Platenmaatschappijen slepen Usenet.com voor de rechter · ISPam.nl

  • akameanmachine, 11 november 2007 8:06 am

    ik weet het zeker op dit forum zitten de brein mannetjes uit tezoeken en tevissen hoe groot usenet nu eigenlijk is trouwens wanneer klaagt er iemand nou eens brein aan wegens kartel/ en misleiding ze zijn er alleen maar om de prijzen van dvd en muziek bazen hoog tehouden

    Bert, 22 december 2007 6:39 pm

    Toch een zielige man, een soort eenmans actie tegen de wereld.
    Nooit en te nimmer zal usenet volledig kunnen verdwijnen.

  • Pingback: Jaaroverzicht 2007: Top 5 meest besproken in 2007 · ISPam.nl

  • Fons Duin, 2 januari 2008 11:44 am

    Wat een prachtige discussie dit. Al krijgt BREIN het voor elkaar om die usenets uit de lucht te halen... de vraag blijft, en we blijven uitwegen verzinnen. Wel jammer om te horen dat ze een nieuwe prooi hebben gevonden :(.

    Andre, 24 januari 2008 12:53 pm

    @remon

    Als ik al die slimme reacties van je lees kan ik alleen maar om je lachen.

    Tim kuik en andere moraalridders weten donders goed dat ze niets kunnen beginnen tegen nieuwsgroepen en usenet providers. Een usenetprovider kan financieel gezien wel weerstand bieden, en daar heb je geen dure advocaten voor nodig.

    Dit gaat toch met een sisser voorbij en voordat er nieuwe wetten zijn die het filesharen via usenet onmogelijk maken hebben de piraten alweer 50 nieuwe manieren bedacht.

    Dennis, 4 oktober 2009 1:59 pm

    Ze moeten gewoon alles gelijk releasen Films,muziek etc.

    En vervolgens het beschikbaar maken voor iedereen..

    Zoals Itunes USA. voor een paar dollar huur je een film werkt super.

    Zolang daar niks mee gebeurt gaat er niks veranderen.

    Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.