Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU wil strengere straffen voor cybercrime

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 juni 2009 08:01 uur

Maximaal drie jaar gevangenisstraf voor cybercrime schrikt niet genoeg af. De Europese Commissie wil daarom dat cybercriminelen in de hele EU kunnen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van minimaal 5 jaar.

“We hebben nieuwe wetgeving nodig om cyberaanvallen te bestrijden. Grootschalige aanvallen zijn in opkomst en de straffen zijn niet hoog genoeg om criminelen af te schrikken”, stelt Radomir Jansky, cybercrime-bestrijder bij het Commissie directoraat-generaal voor justitie, vrijheid en veiligheid tijdens een bijeenkomst van de Messaging Anti-Abuse Working Group in Amsterdam.

EU Commissaris Reding stelde al eerder dat de EU meer moet doen om cybercriminaliteit te bestrijden. Reding wil dat er een “Mister Cyber Security” komt, die onmiddellijk actie onderneemt bij cyberaanvallen en de bestrijding ervan coördineert. Enkele weken later werd er ook door de Amerikaanse president Obama een “Cyber Tsar” benoemd.

Estland, Litouwen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben al strengere straffen voor cybercrime. De Europese Commissie wil nu dat de hogere straffen in alle 27 lidstaten wordt geharmoniseerd. Het strafrecht behoort echter niet tot de competentie van Brussel.

In Nederland staat er op computercriminaliteit zoals hacking of het lanceren van een DDoS-aanval maximaal één jaar gevangenisstraf én een boete van 18.500 euro. Wanneer er ook data wordt gestolen of afgetapt óf gebruik wordt gemaakt van de verwerkingscapaciteit van de systemen waar in gebroken is (bijvoorbeeld het beheer van een botnet), dan is de maximal gevangenisstraf vier jaar én een boete van 18.5000 euro.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.