Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese Commissie wil zoeken op terrorisme en genocide verbieden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 september 2007 09:15 uur

Europese UnieAls maatregel tegen terrorisme heeft EU Commissaris voor justitie Franco Frattini al eerder aangekondigd dat hij het op internet plaatsen van instructies hoe je bommen kan maken strafbaar wil stellen en ISP’s daar aansprakelijk voor wil stellen.

Frattini vindt dat echter nog niet ver genoeg gaan en wil nu ook het zoeken op ‘gevaarlijke woorden’ als terrorisme, doden, bom en genocide verbieden. Dat moet ook technisch onmogelijk worden gemaakt door zoekmachines en ISP’s zo stelde Frattini in een interview met Reuters.

Die riekt naar censuur. Als het systeem één maal in gebruik is genomen kan het met elk gewenst woord worden uitgebreid. Het lijkt er op dat er een maatschappij wordt gevormd die volledig controleerbaar is. De verschillende Europese rechtstaten worden telkens meer één grote überwachungstaat waar de overheid uitmaakt wat burgers wel en niet mogen weten en de overheid zelf alles over haar burgers weet. Onder het mom van bestrijding van terrorisme.

Natuurlijk kunnen we als burgers de politieke machthebbers in theorie wegstemmen, maar gezien de vrije en geheime verkiezingen in Nederland ook al oncontroleerbaar zijn, volgens de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet, mag dat ook worden betwijfeld.

Update 11:00: Bronvermelding toegevoegd.

Bart van Bragt, 12 september 2007 10:58 am

Heb je ook een bron voor deze uitspraken van Frattini? Erg eng dat die gast zoiets voor durft te stellen. En het zou me niet eens verbazen als dit door de commissie heen komt.

Arnout Veenman, 12 september 2007 11:02 am

Bart, mijn excuses. Ik was helemaal vergeten om een bronvermelding toe te voegen aan het artikel. De bron is een interview met reuters: http://www.reuters.com/article/internetNews/idUSL1055133420070910?feedType=RSS&feedName=internetNews&sp=true . Bedankt voor het melden.

Paul, 12 september 2007 12:20 pm

Tof als je een opstel over de 2e wereld oorlog moet schrijven... of de aanslagen van 11 september.

Lijkt me toch dat je dan de woorden Genocide en terrorisme gaat gebruiken.

Prutsert die gast.

Freek, 13 september 2007 12:39 pm

Die riekt naar censuur? Dit is censuur pur sang. En als woorden als terrorisme, doden, bom en genocide eenmaal zijn geintroduceert dan hoef je niet lang te wachten tot opperparanoid Frattini nog mee van dit soort woorden gaat verzinnen.

Fijn zooitje daar in Brussel, en wij hebben het maar te slikken.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.