Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgisch Google datacentrum zonder chillers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 juli 2009 08:05 uur

GoogleHet zou zomaar een flauwe Belgen-mop kunnen zijn: Het Google datacentrum in België heeft geen chillers of andere actieve koeling. Toch is dit het geval. Het Google datacentrum in de buurt van Saint-Ghislain maakt volledig gebruik van freecooling om zo nog efficiënter met energie om te gaan, meldt DatacenterKnowledge.

Dit is niet het enige bijzondere aan dit datacentrum, naast de afwezigheid van chillers, beschikt het wel over een waterzuiveringsinstallatie. Hiermee wordt dagelijks het verbruik van ruim één miljoen liter drinkwater bespaard. Bekijk ook de video-rondleiding door het datacentrum.

De vraag is natuurlijk, wat gebeurt er als het te warm buiten wordt. De maximale temperatuur van de buitenlucht die Google kan gebruiken voor freecooling is 27°C. Het antwoord is heel simpel: Er wordt zoveel apparatuur als noodzakelijk is uitgeschakeld en de verwerkingscapaciteit wordt opgevangen door andere Google datacentra. Om niet abrupt te hoeven overschakelen houdt Google de weersverwachting in België nauwlettend in de gaten.

Wie de verantwoordelijkheid voor het in de gaten houden van het weer in België op zich wil nemen, kan solliciteren naar de functie van Data Center Site Director in Saint-Ghislain.

ISPam.nl Job board

Sjoerd van Groning, 17 juli 2009 11:20 am

Freecooling en koeltorens zie ik wel als een vorm van actieve koeling. Maar dat gebruikt inderdaad heel veel minder energie dan chillers.

De cloud van google is gewoon op applicatienivo zo ingericht dat je een compleet datacenter mag verliezen door een outage en daar moet je dan niks van merken als gebruiker.

Voor "gewone" klanten is dat wat minder eenvoudig qua inrichting en als commercieel datacentrum kan je moeilijk de deuren dicht gooien als het buiten warmer is dan 27 graden. Een dergelijke datacentrum lijkt me zeer geschikt op een locatie waar de kans dat het 27 graden wordt heel klein is. Belgie/Nederland wil dat nog wel eens gebeuren.

Jeeves, 18 juli 2009 10:52 am

Gelukkig gebruikt zo'n waterzuiveringsinstallatie ook bijna geen energie... En als er een miljoen liter bespaard wordt, hoeveel liter word er dan alsnog gebruikt? :)

Rik, 19 juli 2009 8:00 pm

Dus zodra het warmer is dan 27 graden buiten gaat hij uit :D
Zomerse dagen per jaar (+ 25 graden) gemiddeld: 53 dagen.

Kun je gewoon je datacenter 1/7 van de tijd niet gebruiken :/

Bas, 20 juli 2009 2:00 am

@Rik

Welke bron heb je gebruikt voor die 53 dagen?
Het lijkt mij erg hoog.

Bovendien zal het gaan om piek temperatuur, waarschijnlijk hoeven ze de apparatuur maar 6 - 10 uur per dag uit te zetten. (mits hun "cloud" zo flexibel is)

Jeroen, 20 juli 2009 11:25 am

Volgens mij is dit een mooi voorbeeld hoe het eigenlijk niet moet (althans, praktisch is anders). Er zijn in Nederland meerdere datacentra die gebruik maken van freecooling en enkel actief koelen indien de temperatuur boven de 2X graden ligt. Google besluit om in die gevallen hun apparatuur uit te zetten, iets dat google misschien kan maar in geen enkel ander bedrijf mogelijk is (er zijn weinig bedrijven die zo flexibel zoveel capaciteit kunnen verhuizen naar een andere locatie).

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Nieuwe nummer 1 in de HostingReview.nl Top 100
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

18 hosting en datacentertweets: Zonnepanelen, nieuwe koelmachine, 8 jarig bestaan, taart en events
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De jaarcijfers bekeken: EvoSwitch Nederland
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...