Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Politiek VS stuurt aan op permanent toezicht ICANN

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 augustus 2009 08:04 uur

ICANNDe ICANN zou onder permanente controle moeten staan van het Amerikaanse ministerie van Handel. Een voorstel met die strekking is deze week door een aantal Amerikaanse Congresleden naar de minister van Handel gestuurd.

Nu nog wordt de samenwerking tussen de ICANN en het Amerikaanse ministerie van Handel om de zoveel jaar vernieuwd. Het huidige zogeheten Joint Project Agreement (JPA) dat de ICANN heeft met het ministerie, loopt op 30 september af. Daarom hebben enkele Congresleden in een brief aan minister Gary Locke van Handel aangedrongen op een permanente band tussen het ministerie en de ICANN. De brief (pdf) is ook ondertekend door de belangrijkste leden van de subcommissie voor Communicatietechnologie en internet.

“In plaats van om de paar jaar een nieuw akkoord te sluiten, lijkt het ons nu tijd voor een permanent instrument tussen de ICANN en het ministerie”, zo is in de brief te lezen. De Amerikanen willen duidelijk hun invloed behouden op de uitgifte van toplevel domeinen. “Zo’n permanente verklaring zou ruimte open moeten laten voor nieuwe generieke toplevel domeinnamen waarbij de inbreng van de belangrijkste aandeelhouders is vereist”, aldus de briefschrijvers.

De ICANN opereert sinds 1998 onder een contract van het ministerie van Handel. Deze onderlinge relatie is omstreden omdat de Verenigde Staten hierdoor te veel invloed zou kunnen uitoefenen op de handhaving en uitgifte van domeinnamen en ip-adressen. De strijd van de ICANN om onafhankelijk van de Amerikaanse overheid te kunnen opereren, is tot nu toe nooit gewonnen.

Het is nog niet bekend wanneer minister Locke het ICANN-vraagstuk behandelt. In mei zei Locke dat hij deze zaak zeer serieus neemt en het kritisch zal bekijken.

ISPam.nl Job board

femke, 7 augustus 2009 8:42 am

Wat houdt ze dan tegen een internationale organisatie zoals ook navo, opcw etc te worden? lijkt me dat er in een lobby voldoende (niet amerikaanse) voorstanders voor te vinden zijn?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...