Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Spam afgenomen na afsluiten hostingprovider’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2009 08:03 uur

geen spamHoewel de maand nog niet helemaal is afgelopen, is augustus nu al een opmerkelijke maand wat de bestrijding van cybercriminaliteit betreft. Met het afsluiten van een Oost-Europese hostingprovider hebben beveiligingsexperts deze maand de hoeveelheid spam drastisch omlaag gebracht.

Dit staat in het maandelijkse MessageLabs Intelligence Report (pdf) van Symantec. Op 1 augustus werd de provider Real Host uit Letland door uplinkprovider Junik afgesloten omdat deze in verband werd gebracht met één van de hoofdservers van de botnet Cutwail en de Zeus-botnet. Cutwail is volgens experts één van de grootste botnets ter wereld. Met het platleggen van Real Host daalde de wereldwijde hoeveelheid spam met 38 procent gedurende de eerste twee dagen.

Zelfs vandaag nog wordt de botnet Cutwail verantwoordelijk geacht voor 15 tot 20 procent van de spamberichten. Toch hebben spammers last gehad van de actie tegen Real Host. Volgens het rapport liep de activiteit van Cutwail tijdelijk met 90 procent terug.

Overigens is het niet voor het eerst dat een hostingprovider is afgesloten vanwege kwaadaardige activiteiten. In de afgelopen twaalf maanden werden zeker drie Amerikaanse isp’s offline gehaald door de Amerikaanse handelsautoriteit FTC.

Andere botnets
Ondanks de succesvolle actie tegen botnet Cutwail, is het aantal spamberichten over de hele maand augustus met 88,5 procent vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met andere maanden. Dit is vooral te verklaren door de grote activiteit van de botnets Rustock, Mega-D en Donbot. Spammers hebben gretig misbruik gemaakt de uitbraak van Mexicaanse griep en de populariteit van verkorte url’s.

Tot slot merken de onderzoekers op dat de afgelopen maand één op de 612 e-mails in Nederland een virus bevatte. Hiermee scoort Nederland goed, want gemiddeld is één op de 296 mailtjes besmet een virus of Trojaans paard.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?