Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Spam afgenomen na afsluiten hostingprovider’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 26 augustus 2009 08:03 uur

geen spamHoewel de maand nog niet helemaal is afgelopen, is augustus nu al een opmerkelijke maand wat de bestrijding van cybercriminaliteit betreft. Met het afsluiten van een Oost-Europese hostingprovider hebben beveiligingsexperts deze maand de hoeveelheid spam drastisch omlaag gebracht.

Dit staat in het maandelijkse MessageLabs Intelligence Report (pdf) van Symantec. Op 1 augustus werd de provider Real Host uit Letland door uplinkprovider Junik afgesloten omdat deze in verband werd gebracht met één van de hoofdservers van de botnet Cutwail en de Zeus-botnet. Cutwail is volgens experts één van de grootste botnets ter wereld. Met het platleggen van Real Host daalde de wereldwijde hoeveelheid spam met 38 procent gedurende de eerste twee dagen.

Zelfs vandaag nog wordt de botnet Cutwail verantwoordelijk geacht voor 15 tot 20 procent van de spamberichten. Toch hebben spammers last gehad van de actie tegen Real Host. Volgens het rapport liep de activiteit van Cutwail tijdelijk met 90 procent terug.

Overigens is het niet voor het eerst dat een hostingprovider is afgesloten vanwege kwaadaardige activiteiten. In de afgelopen twaalf maanden werden zeker drie Amerikaanse isp’s offline gehaald door de Amerikaanse handelsautoriteit FTC.

Andere botnets
Ondanks de succesvolle actie tegen botnet Cutwail, is het aantal spamberichten over de hele maand augustus met 88,5 procent vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met andere maanden. Dit is vooral te verklaren door de grote activiteit van de botnets Rustock, Mega-D en Donbot. Spammers hebben gretig misbruik gemaakt de uitbraak van Mexicaanse griep en de populariteit van verkorte url’s.

Tot slot merken de onderzoekers op dat de afgelopen maand één op de 612 e-mails in Nederland een virus bevatte. Hiermee scoort Nederland goed, want gemiddeld is één op de 296 mailtjes besmet een virus of Trojaans paard.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.