Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie bij STRATO: Rondleiding datacentrum

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 oktober 2007 08:12 uur

STRATOAfgelopen donderdag was ik naar Berlijn gevlogen om verder te praten na het interview dat ik had met STRATO CEO Damian Schmidt en een kijkje in de keuken bij STRATO.

In dit tweede en laatste deel van op de koffie bij STRATO, de rondleiding die ik heb gehad door het datacentrum van STRATO en het diner waar we de dag mee afsloten.

Het STRATO datacentrum
Na de koffiepauze reden we met Carsten Zorger naar het STRATO datacentrum. De locatie van het datacentrum is geheim en toen we eenmaal op locatie waren, hadden we nog steeds geen idee waar het datacentrum was, gezien het niet als zodanig te herkennen is. STRATO biedt namelijk geen colocatie aan, zodoende komen er behalve medewerkers van STRATO en in dit geval journalisten, geen derden over de (data)vloer. Naast dit datacentrum heeft STRATO ook nog een eigen datacentrum in Karlsruhe.

De datacentrum infrastructuur
Eenmaal in het datacentrum kregen we eerst een rondleiding langs de onderliggende infrastructuur van het datacentrum. Het eerste dat we te zien kregen was de lucht gekoelde transformator van het datacentrum. Achter een zware metalen deur was de enorme spoel van de transformator te zien, achter nog een extra balk die waarschuwt voor hoogspanning.

Daarna kregen we de schakelruimte van het datacentrum te zien. Totaal heeft het datacentrum 6 suites, voor elke suite stond er in de schakelruimte één schakelkast. Daarnaast ook nog een grote condensator met een capaciteit van 1 farad en ook de ‘stoppenkast’ waar de netspanning binnenkomt. Daarbij liet Zorger ons ook de gebruikte zekeringen zien, waarvan de kern een koperen doorsnee van zo’n 3 cm heeft. Om de zekeringen te vervangen moet een soort grijper worden gebruikt, waarbij de handen op zo’n 60 cm van de zekering afzitten, om zo geen schok te krijgen.

Als laatste kregen we ook nog de generatoren van het datacentrum te zien, eveneens 6 stuks, waarmee het datacentrum toch N+1 is uitgevoerd, gezien er maar 5 generatoren nodig zijn om het datacentrum in de lucht te houden bij stroomuitval.

De datavloer
Voordat we datavloer mochten betreden moesten we over onze schoenen eerst een soort van pantoffels aantrekken, waarmee we schuivend over de vloer bewogen. De datavloer is precies zoals je op de foto’s van STRATO ziet, rijen vol met racks met het zelfde uitziende 1U servers.

Aan de achterkant van de racks is de bekabeling ook strak geregeld, aan de zijkant van elk rack zitten 4 stroomblokken waarmee de servers over IP kunnen worden gepowercycled, de stroom komt uit de grond, de netwerk connectiviteit uit de lucht. Elke server is via UTP aangesloten op een KVM switch.

Alle bekabeling is precies op maat, elke UTP- en stroom-kabel is precies zolang dat deze zonder speling of spanning op de server aansluit. Op dat gebied heeft STRATO veel van de autoindustrie afgekeken, legde Zorger uit. Gezien STRATO enorm veel servers oplevert, zou dat betekenen dat ze in het datacentrum heel veel verpakkingsmateriaal als afval zouden hebben. Daarom krijgt STRATO geen losse servers, maar enkel flightcases binnen, met complete racks waar de servers al in zijn gehangen binnen. Het rack wordt na ontvangst overeind gezet, aangesloten en daarna is er een nieuwe batterij servers klaar voor oplevering.

Verder zijn er op de datavloer warme en koude paden. Twee rijen servers staan met de voorkant naar het koude pad gericht, boven het koude pad is een plastic plaat aangebracht, waardoor de koude lucht enkel via de servers naar het warme pad kan.

Cisco CRS-1 core router en NetApp storage
Daarna kregen we de core router van STRATO een Cisco CRS-1 te zien, waarmee STRATO de 60Gbit/s aan dataverkeer routeert. Zorger wees ons de paar glasvezels naar de Cisco CRS-1, waardoor al het dataverkeer van STRATO gaat. Daarnaast stonden twee racks die compleet vol staan met NetApp apparatuur ter waarde van zo’n 3 miljoen euro per rack. Welke continue bezig zijn om het shared webhosting platform van STRATO in Karlsruhe te backuppen.

Diner
Na het dagprogramma reden we weer samen met Zorger richting een restaurant, waar we Damian Schmidt (CEO) en Till Richter troffen en tijdens een heerlijk diner een groot aantal zaken besproken hebben. Een van mijn vragen was welke certificering of award Schmidt het meest trots op is. Het antwoord van Schmidt was de ISO/IEC 27001 certificering, waarmee de STRATO datacentra gecertificeerd zijn.

Verder was ik ook benieuwd naar welke impact dataretentie voor STRATO gaat hebben, in Duitsland hoeft enkel e-mail verkeer (headers) gelogd gaan worden, dan gaat dat flink wat schijfruimte vergen, daarbij is er nog een discussie of ook spam verkeer gelogd moet gaan worden of niet. In Duitsland hoeft men geen access logs van webservers te gaan bewaren, wanneer dat wel moet dan kunnen we de tent wel sluiten, zo stelde Schmidt.

Aan het einde van de avond had ik ook nog een kleinigheidje voor mijn Duitse tafelgenoten meegenomen, want als je ergens te gast bent dan is dat wel op zijn plaats. Zodoende had ik voor allen een bus kruidnoten van Bolletje meegenomen. Dat werd gewaardeerd.

Terug naar Nederland
Na het diner werden we door Zorger weer bij het hotel afgezet en de volgende morgen om 10:30 uur vlogen we vanaf Berlijn Tegel met KLM weer terug naar Nederland.

Ik kijk terug op een informatieve en ook gezellige, eerste internationale “Op de koffie bij”, waarbij ik best onder de indruk ben van wat ik gezien heb van STRATO. Verder was het ook gezellig met collega journalisten, Eric van der Steen, hoofdredacteur van Storage Magazine en Edwin Ammerlaan, hoofdredacteur van ComputerIdee, die ook aanwezig waren.

De foto’s:
Schakelruimte in het STRATO datacentrum:
STRATO datacentrum schakelruimte
Serverfarm in het STRATO datacentrum:
STRATO datacentrum datavloer

Magus, 25 oktober 2007 12:48 pm

Mooi artikel en erg interessant om te zien hoe zo'n mega-webhoster eea regelt. Wat ik wel een beetje mis in dit verhaal is de redundacy. Er wordt aangegeven dat er 6 generatoren zijn en dus 1 hotspare is. Er wordt verder met geen woord over 1 of 2 of meerdere UPS-en gerept. Of over 2 of meerdere stroomfeeds. Ook wordt er over een enkele core router gesproken. Is er over redundancy, failover en spf's dan helemaal niet gesproken of was het niet interessant genoeg voor het artikel?

Peter - XS-24, 25 oktober 2007 2:18 pm

Hoeveel servers heeft strato in totaal staan, het lijken mij vrij hoge kasten :).

Heb je ook nog een foto van de bekabeling?

Michiel, 25 oktober 2007 2:43 pm

Peter: standaard 46U: 4x 10U servers + 2U in het midden en 1U boven en onder ertussen :)

Ben wel benieuwd hoeveel MW capaciteit ze daar hebben, vreet toch wel stroom zo'n rackje met 1U doosjes..

Martijn, 25 oktober 2007 2:59 pm

Er hangen 44 servertjes per rack...

Magus, 25 oktober 2007 4:12 pm

stapeltjes van 11 stuks idd :)

Raymond, 25 oktober 2007 5:20 pm

Nee ik heb even zitten tellen en het is dus:

12U
1U leeg
10U
2U leeg
12U
1U leeg
10U

= 48U

Michiel, 25 oktober 2007 7:46 pm

Weet dat ze vroeger in TC2 56U racks gebruikten wat later niet meer mocht omdat ze te zwaar waren :P

  • Pingback: 1.000ste ISPam.nl artikel · ISPam.nl

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.