Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview met STRATO CEO Damian Schmidt

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 september 2007 09:52 uur

STRATO AGGisteren was ik door Damian Schmidt, CEO van STRATO uitgenodigd op de koffie. Gezien Berlijn waar STRATO gevestigd is, niet bepaald om de hoek ligt, was de afspraak gepland in het Hilton hotel op Schiphol.

Om 11:00 uur was ik aanwezig in het Hilton hotel, waar ik werd begroet door Dennis Hompes van het Nederlandse PR bureau en begeleid naar de tafel waar ik Damian Schmidt, CEO van STRATO en Carsten Zorger, hoofd PR van STRATO ontmoette.

Een Duitse webhoster, een Duits gesprek
Eerst volgde een korte kennismaking, waarbij we besloten het gesprek in het Duits te doen. Daarna heb ik eerst even uitgelegd wat ik zelf doe. STRATO zelf behoefde niet al te veel introductie, als één van de grootste Duitse webhosters. Al vond ik het wel interessant om te horen dat Intergenia, dat veel Nederlandse webhosters enige angst inboezemt, wat betreft webhosting niet zo’n heel grote speler is en Intergenia voornamelijk goed is met servers.

De geschiedenis van STRATO

  • 1997: Oprichting van STRATO
  • 1998: Als eerste webhoster in Duitsland komt STRATO met gebruiksvriendelijke webhosting voor de massa, waarbij klanten hun eigen webhosting kunnen configureren en niet afhankelijk zijn van een systeembeheerder.
  • 2001: Het in Duitsland almachtige TÜV kent STRATO als eerste Duitse webhoster de ISO 9001 certificering voor kwaliteitsbeheer toe.
  • 2004: De beursgenoteerde onderneming freenet AG neemt STRATO over.
  • 2005: TÜV SÜD kent STRATO de ISO 27001 certificering (CvIB) toe.
  • 2006: Buiten Duitsland biedt STRATO haar diensten nu ook aan in Nederland, Engeland, Italie, Frankrijk en Spanje. 

Vertrauen ist gut, kontrolle ist besser
Dankzij de certificeringen die STRATO heeft kan het de kwaliteit naar klanten garanderen. Ook al ben ik zelf van mening dat certificeringen ansich niet zaligmakend zijn, geven die op zijn minst wel een externe kwaliteitswaarborging. Veel webhosters geven SLA’s op hun dienstverlening, maar wat houden die SLA’s die webhosters geven in.

Volgens Damian Schmidt is zo’n SLA bij veel webhosters puur een belofte, die nergens door gegarandeerd is, aan de ene kant doordat veel ISP’s maar een paar personeelsleden hebben (een is ziek, de ander heeft een feestje, weer een ander zit bij zijn vriendin, etc) maar ook omdat er door het niet hebben van een eigen datacentrum en netwerk, men weer afhankelijk van derden is. Bij STRATO laten ze daarom alles extern controleren, omdat iedereen een SLA kan afgeven, maar echt zekerheid bieden is een tweede, of te wel zoals ik het samenvatte “Vertrauen ist gut, kontrolle ist besser”.

STRATO en het klimaat
Duurzaam ondernemen is onder webhosters en breder in de ICT-sector een hot item. Zo ook voor STRATO en daar ging het gesprek dan ook voornamelijk over. Op dit moment wordt er door de energieverbruik van de ICT-sector bijna net zoveel CO2 uitgestoot als door het totale vliegverkeer wereldwijd.

Om daar iets aan te doen heeft STRATO er voor gekozen om op stroombesparing in te zetten, daarvoor heeft STRATO een drietal manieren voor gevonden. Efficiënte hardware, bouwtechniek en ook software (broncode). Dat laatste is vooral interessant.

Energiebesparing op hardwareniveau
De besparing met hardware is ook niet simpelweg gebaseerd op de keuze voor een zelfde soort maar zuinigere apparatuur, maar door het inzetten van Sun Fire T2000 servers die een RISC in plaats van CISC architectuur bevatten. De webservers voeren voornamelijk simpele i/o-instructies uit, daardoor zou van een complexe CISC architectuur maar een fractie van de capaciteit worden benut, terwijl met de RISC architectuur de volledige processor kracht ten volle wordt benut.

Aan de andere kant zijn er de dedicated servers van STRATO, die wel zijn uitgerust met reguliere CPU’s. Alle CPU’s die STRATO van leverancier AMD ontvangt, zijn speciaal doorgemeten op een zo effectief mogelijk energie verbruik in de praktijk. Dat zou een verschil opleveren tot maximaal 75 procent minder energieverbruik.

Energiebesparing op softwareniveau
Dankzij goedgeschreven software, die naadloos zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van de capaciteit van de servers, is een minimaal aantal servers nodig. De overstap van Solaris 8 naar versie Solaris 10 heeft op die manier ook een energiebesparing van 30 procent opgeleverd, doordat er een evenredig percentage minder servers nodig is om het shared webhosting platform van STRATO met een zelfde capaciteit in de lucht te houden.

Daarnaast probeert men bij de software die men zelf ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld het spamfilter, gebruik gemaakt van programmatuur met zo min mogelijke virtualisatie lagen tussen hardware en software. Dus naast het gebruik van 3GL/4GL programmeertalen, wordt er door STRATO veel gebruik gemaakt van low-level programmeertalen die rechtstreeks instructies aan de CPU geven. Op die manier lukt het STRATO om met haar spamfilter dat maar op een paar servers draait de 200 miljoen e-mails die dagelijks worden ontvangen te verwerken.

Energiebesparing met de bouwtechniek
In haar datacentra gebruikt STRATO, koude en warme gangen, wanneer de temperatuur buiten beneden de 8 graden is, wordt de buitentemperatuur gebruikt om het datacentrum te koelen, door isolatie wordt ook warmte door zoninval zoveel mogelijk beperkt en bij extreem weer wordt met waternevel de buitentemperatuur verlaagd om de werking van het koelaggregaat te verhogen. Als parade paardje heeft STRATO in samenwerking met de Technische Universiteit van Berlijn een luchtkoeling voor datacentra ontwikkeld op basis van de koeltechniek die ook in de nieuwe Airbus A380 zal worden gebruikt.

Volledig CO2 neutrale datacentra
STRATO gebruikt voor haar datacentra energie van NaturEnergie AG, dat haar energie opwekt met behulp van een waterkracht centrale. Daarmee wordt voor de energie die in het STRATO datacentrum wordt gebruikt, geen CO2 geproduceerd bij de opwekking en mag STRATO zich op volledig CO2 neutraal noemen, waar het gaat om haar datacentrum.

Het serverpark van STRATO
Gezien het groot aantal shared webhosting klanten van STRATO, totaal zo’n één miljoen, zou je verwachten dat STRATO enorme, meerdere serverparken heeft. Niks is echter minder waar. STRATO heeft maar één shared hosting platform, bestaande uit enkele tientallen servers, dat wel “monsterlijke servers” met tientallen gigabytes geheugen en RISC processoren zijn. Daarnaast maakt STRATO gebruik storage systemen van NetApp.

Notice and Take Down bij STRATO
In Nederland is er nogal wat te doen over notice en take down en het verstrekken van NAW-gegevens aan partijen als BREIN. Aan Damian Schmidt heb ik daarom ook gevraagd hoe STRATO met take down notices om gaat. In Duitsland is het gelukkig nog niet zo dat webhosters op de stoel van de rechter moeten gaan zitten.

Het is daarmee heel simpel voor STRATO. Als een officier van justitie het bevel geeft om iets uit de lucht te halen, dan gebeurt dat (daartoe is men in Duitsland verplicht). Wanneer een partij als de IFPI (collega’s van BREIN) echter klaagt over een MP3 collectie die ergens staat gehost, dan wordt daar door de juridische afdeling van STRATO naar gekeken.

Indien het overduidelijk is dat het om iets illegaals gaat, dan gaat het offline, wanneer dat echter niet het geval is, dan krijgt de klager nul op rekrest en dan wordt de website pas offline gehaald op bevel van de officier van justitie of rechter. De bescherming van de privacy van de klant staat bij STRATO voorop.

Op de koffie in Berlijn
Tijdens het gesprek ben ik door Damian Schmidt uitgenodigd om het gesprek voort te zetten in Berlijn, waar het STRATO hoofdkantoor en één van de datacentra staat. Dus waarschijnlijk ga ik binnenkort op die uitnodiging in en krijgen we de eerste internationale op de koffie bij!

Wat zouden jullie nog willen weten van STRATO CEO Damian Schmidt?
Mijn vragen aan Damian Schmidt zijn ondertussen beantwoord, maar zouden jullie nog willen weten over STRATO? Stel jullie vragen aan Damian Schmidt in de comments, dat mag over ICT en het klimaat gaan, maar andere vragen zal ik hem ook gewoon stellen!

Stijn, 7 september 2007 4:41 pm

Wat is men op ispam toch altijd schuw met reageren als het gaat om interviews met concullega's?

SWINX.NL, 7 september 2007 11:44 pm

Het zijn dan ook vooral informatieve stukken en feiten, niet iets om over te discussieren zeg maar...

MikeN, 7 september 2007 11:56 pm

Ach, vind het iig mooi om te zien dat er ook toko's zijn die weten waar ze mee bezig zijn en er niet voor terugdeinzen om niet voor het standaard pakket op standaard hardware te gaan maar gewoon 'custom' hardware pakken en zelf dingen bouwen. Tuurlijk hebben ze als grote toko hiervoor ook de mogelijkheden en middelen, maar ik heb het idee dat veel anderen het met de beste wil niet eens zouden kunnen.

Marijn, 8 september 2007 4:55 pm

Hier iets om over te discussieren: moet de Nederlandse Hosting branche bang zijn voor grote, goedkope buitenlandse partijen zoals Strato die hun zaken, zowel technisch als organisatorisch voor elkaar lijken te hebben?

Wido, 8 september 2007 10:05 pm

Nee, ik denk dat deze bedrijven te ver bij de klant vandaan staan, daarom denk ik dat mensen er niet al te snel voor kiezen.

Ik heb het idee dat Nederlanders liever iets van eigen bodem kiezen.

Verder moet ik zeggen dat ik het technisch allemaal mooi in elkaar vind steken, alleen vraag ik me af hoe je miljoenen sites op een relatief klein RISC cluster kan hosten, hoe je het ook wend of keert, je hebt veel CPU kracht nodig.

Nick, 9 september 2007 2:42 pm

Dat klopt Wido, maar het is het een of andere, of je benut je ruimte door dus wat "dikkere" machines erneer te zetten of meer servers neer te plaatsen die hetzelfde doen.

Voordelen van dat je er meer neer zet is natuurlijk dat als er IETS gebeurt er minder klanten onderlijden.

Over de CPU kracht, klopt volledig, die worden er helemaal mee vol gestampt :)

Glenn, 10 september 2007 12:04 pm

Voor collega's met voornamelijk particuliere klanten zal dit wellicht een concurrent zijn. Bestaat je klantenkring voornamelijk uit bedrijven dan heb je denk ik weinig te vrezen. Die hechten toch wel waarde aan een persoonlijk bezoekje en specialisme.

Remon Akkermans, 2 oktober 2007 12:04 pm

"Het serverpark van STRATO
STRATO heeft maar één shared hosting platform, bestaande uit enkele tientallen servers, dat wel “monsterlijke servers” met tientallen gigabytes geheugen en RISC processoren zijn. Daarnaast maakt STRATO gebruik storage systemen van NetApp."

Ik denk dat je dit verkeerd begrepen hebt. Ik vond het al een vreemd verhaal, Wido ook zoals ik in de comments zie, Stato host dus op 30 000+ servers in twee datacentra. Niet op enkele tientallen servers. Hoeveel daarvan dedicated servers zijn, dat is niet duidelijk uit de onderstaande case study, maar ik heb het idee dat er heel veel ingezet worden voor het hosting platform.

http://www.swsoft.com/r/pdfs/SuccessStories/Strato_SWsoft_Virtuozzo_Case_Study.pdf

Arnout Veenman, 2 oktober 2007 1:41 pm

Remon, de case-study die je aanhaalt vermeld SWsoft en AMD als partners. Ik heb van STRATO begrepen dat hun shared hosting platform enkel op Sun Fire T2000 servers draait.

Daarbij weet ik vrijwel zeker dat ik het goed heb begrepen. Juist toen ik dat nog eens navroeg, kreeg ik als antwoord dat het "monsterlijke servers", zijn waar het shared hosting platform op draait en dat er daarom maar enkele tientallen servers voor nodig zijn.

  • Pingback: Op de koffie bij STRATO: Rondleiding customer contact center · ISPam.nl

  • Pingback: Op de koffie bij STRATO: Rondleiding datacentrum · ISPam.nl

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.