Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISP’s hoeven BREIN geen gegevens te overhandigen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 juli 2006 20:34 uur

Vandaag was er uitspraak in een kortgeding dat Stichting BREIN tegen De internetproviders, Essent, KPN, Tiscali, Wanadoo en UPC had aangespannen. Doel van het kortgeding was het verkrijgen van de gegevens van bepaalde klanten van de ISP’s die volgens BREIN zich schuldig hadden gemaakt aan het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De rechter oordeelde dat de weigering uit privacy overwegingen terecht was, waarbij het motiveerde dat deze dit ondermeer vond omdat een Amerikaanse bureau de IP-adressen van de vermeende uploaders had verzameld. Daarnaast vond de rechter het overhandigen van de gegevens van de klanten niet in overeenstemming met de Europese privacy wetgeving.

Naast het verwerpen van het geeisde, heeft de rechter ook nog uitgehaald naar Stichting BREIN, waarbij de rechter van mening is dat een consument zijn ‘shared folder’ opensteelt om bestanden te delen en daarbij niet bedacht hoeft te zijn op bureau’s die in opdracht van BREIN de zaken waarmee mogelijk inbreuk op het auteursrecht wordt gemaakt.

Ik ben overigens benieuwd of de recent geintroduceerd wetgeving tegen computercriminaliteit tegen Stichting BREIN gebruikt zou kunnen gaan worden. Dus mocht Stichting BREIN de gegevens van de bewuste klanten alsnog te pakken zien te krijgen, dan kunnen deze klanten aangifte doen van ongeautoriseerd binnendringen van hun computersystemen, zonder dat hierbij een beveiliging is omzeild, waarbij er informatie is gestolen. Daarop staat een gevangenisstraf van 4 jaar.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.