Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Oude én nieuwe Telenet klanten boos over ‘gratis’ datalimiet

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 november 2007 08:21 uur

Telenet benadeeld nieuwe én oude klantenNog geen jaar geleden werd UPC Belgium overgenomen door duopolist Telenet, tot de dag van vandaag genieten de voormalige UPC Belgium klanten nog van internet zonder datalimiet, een unicum in België.

Ondanks eerdere toezeggingen van Telenet gaat daar nu verandering in komen en worden de oud UPC Belgium klanten vanaf 10 december 2007 ook onderworpen aan de duopolistische datalimieten van Telenet.

Oude én nieuwe Telenet klanten boos over ‘gratis’ datalimiet
De oud UPC Belgium klanten krijgen een aantal extra’s en 65 ipv 35GB datalimiet. Daardoor voelen niet alleen de oud UPC Belgium klanten máár ook Telenet klanten zich benadeeld, die sinds jaar en dag gebukt gaan onder de verstikkende datalimiet van maximaal 35GB én voor elke GB extra de hoofdprijs betalen. Het is dus logisch dat het voor hun onverteerbaar is dat de ‘nieuwe’ Telenet klanten er zomaar voor niks 30GB aan datalimiet extra krijgen.

Als Nederlander sta ik nog steeds vol verbazing te kijken naar de gang van zaken in Belgie en ookal wordt er weer druk gesproken over de kwestie op verschillende Belgische fora, waaronder die van klantenvereniging Tik vzw. Het gezegde, ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was, is hier waarschijnlijk van toepassing. Belgen, doe eens ruggengraat tonen en doe eens iets tegen duopolisten Belgacom en Telenet!

Het bericht dat Telenet naar de oud UPC Belgium klanten heeft gestuurdTelenet brief aan oud UPC Belgium klanten

peter, 5 november 2007 11:21 am

lekker klantvriendelijk zijn ze daar zeg een gratis datalimit van 65 gb een uploadsnelheid van 1 mbps en dat maar voor 59.95 euro per maand.

nou je zou er bijna jaloers van worden

not

Paul, 5 november 2007 11:27 am

Het bewijs dat Telenet echt schijt aan haar klanten heeft.

Mark, 5 november 2007 12:07 pm

Zijn er dan geen partijen zonder datalimiet op de Belgische markt op dit moment? Het lijkt tijd te worden voor iemand om op te staan en er een pakket aan te gaan bieden zonder datalimiet (geen idee wat daarvoor de kosten zouden zijn).

Maarten, 5 november 2007 1:11 pm

@Mark,

Dat kan natuurlijk niet, de Nederlandse provider werken op basis van overselling. Niet iedereen zal zijn volledige snelheid benutten. Wanneer 1 partij dit in Belgie zou gaan doen, stappen alleen de veelverbruikers over, wat een enorme kostenpost zou betekenen. Hier gaan zij dan aan onder.

Mark, 5 november 2007 2:34 pm

@Maarten,

De snelheden zouden in het begin lager kunnen zijn en de prijzen hoger. Daarnaast kunnen ze aangeven dat ze oversellen (bijv. 1 op 20 of 1 op 50). Op dat moment geven ze dus een garantie af op een lagere snelheid die ze wel voor dat geld kunnen leveren, dat gebeurd nu ook in Nederland.

Op termijn komen ook de kleinere gebruikers vanzelf en krijg je een evenwicht dat acceptabel is. Indien iemand een partij weet die whitelabel (zonder datalimiet) adsl verbindingen aanbied dan ga ik rekenen en reken maar dat het binnen bepaalde grenzen mogelijk is. Dataverkeer lever ik dan desnoods zelf.

Arjan Bijnen, 5 november 2007 3:31 pm

@Maarten:

Doe mij dan maar dat Nederlandse UPC Extreem lijntje met overselling. Trek hier de volledige 20Mb download en 2Mb upload eruit.... Van overselling bij kabelinternet is hier absoluut niets te merken. UPC heeft door de jaren heen dan ook een aardig netwerk met een behoorlijke capiciteit opgebouwd.

ADSL kent in Nederland een overboekingsfactor. Bij vele providers wordt dit duidelijk aangegeven en hier is eigenlijk niet al te veel van te merken voor de meeste klanten.

Uit eerdere discussie hier op ISPam.nl hebben we al duidelijk kunnen afleiden dat België op internet gebied een flink eind achter loopt op Nederland.

Paul, 5 november 2007 4:45 pm

Arjan,

UPC is een perfect voorbeeld, deze doen wel degelijk aan overselling, alleen het is heel erg regio specifiek, vandaar dat jij 'r probably geen last van hebt.

Aan onze klanten kunnen we enorm merken dat ze regio specifiek cappen.... omdat de capaciteit van wijkcentrale -> adam 'r niet lijkt te zijn.

Deze resultaten zien wij ook bij Wanadoo. Bij @home, MK en Casema niet... maar dat komt misschien ook omdat die 3 bedrijven zusterbedrijven zijn en zelfde policy voeren.

Arjan Bijnen, 6 november 2007 12:24 am

@Paul: Wij zetten met zeer grote regelmaat UPC verbindingen weg verspreid over Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Hier kunnen we de zogenaamde overboekingsfactor (overselling is geen juiste benaming naar mijn mening) amper tot niet waarnemen in onze meetresultaten.

Paul, 6 november 2007 1:49 pm

Arjan, ik denk dat dat komt door het verschil in content wat we serveren, in ons geval is het gewoonweg bewezen dat UPC capped.

In bittorent geval ook overigens.

Arjan Bijnen, 6 november 2007 9:56 pm

@Paul: Over wat voor content spreek jij dan? Ook bij bittorrent en newsbin behalen we een geweldige maximale snelheid.

Paul, 7 november 2007 10:01 am

Unencrypted Bittorent en Unencrypted Usenet, vanuit ons platform.

Maar het kan best zijn dat je gewoon op goede locaties zit, want zoals ik al aangaf, het is heel erg regio / plaats specifiek, lang niet iedereen heeft 'r last van (me collega ook niet bijv).

Stefke-, 7 november 2007 12:18 pm

Er is 1 isp in belgie [url=http://www.dommel.be]Dommel[/url] die een ruime limiet heeft.

Nicolas, 8 november 2007 12:04 pm

Hier oversellen Belgacom en Telenet hun producten met 1/100 - 1/120. Daarom dat de limieten in stand worden gehouden. Daaraan gekoppeld, dat Telenet niét investeert in haar apparatuur, of toch zo min mogelijk. Ook hun vroegere corebusiness (was vroeger internet), is dat niet langer. Nu bieden ze anaologe tv, digitale tv, VOD, Telefonie, internet én GSM.

Er zijn 2 providers geweest, die ongelimieerd probeerden aanbieden. Weet hun namen niet meer, maar waar het op uitkwam was: zwaarverbruikers stapten massaal over (Telenet en BGC blij), zwaar gedownload, snelheden daalden heel snel, binnen de 2 jaar mocht het bedrijf opgedoekt worden.

Wanneer alle limieten ineens verdwijnen, dan kan iedereen dat opvangen. Al zijn er wel providers die durven. Dommel (100GB voor standaard abo), Yabu (85 GB voor standaard abo), E-Leven (F.U.P.: 150-200 GB).

Tegen eind 2008 zal Telenet haar apparatuur even ver staan, als de apparatuur dat UPC nu gebruikt (Mach3). Keep in mind, UPC heeft dit netwerk al jaaaaren. Dan begin je je toch af te vragen, investeert Telenet eigenlijk wel in haar netwerk? Unlike what they say.

Restiaen helene, 9 november 2007 8:25 pm

TELENET IS SHIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

email, 9 november 2007 11:09 pm

precies

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.