Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Minder controle van VS op de ICANN’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 september 2009 08:03 uur

ICANNDe ICANN krijgt een groot deel van de gewenste autonomie en zal het beleid voortaan minder door de Amerikaanse overheid hoeven te laten bepalen. Dat is waarschijnlijk de kern van het nieuwe contract tussen de ICANN en de Amerikaanse overheid dat woensdag wordt onthuld.

Het huidige zogeheten Joint Project Agreement (JPA) dat de ICANN heeft met het Amerikaanse ministerie van Handel loopt op 30 september af. Over dit contract is veel dicussie omdat de Verenigde Staten hiermee te veel invloed zouden uitoefenen op de handhaving en uitgifte van domeinnamen en ip-adressen.

Volgens een artikel van Ook zal de ICANN voortaan worden gecontroleerd door vier toezichthouders. Deze moeten letten op respectievelijk de concurrentie tussen generieke domeinnamen onderling (zoals .com en .net), de verwerking van gegevens van domeinnaamregistraties, netwerkbeveiliging en transparantie en de financiƫn en het algemeen belang. Naar verluidt krijgt de Amerikaanse overheid alleen in die laatste groep van toezichthouders een vaste zetel.

Onlangs pleitte een aantal Amerikaanse Congresleden al tot de vorming van een permanente band tussen het ministerie en de ICANN. In een brief vroegen de politici om een nieuw akkoord met de ICANN te sluiten voor onbepaalde tijd. Die wens lijkt nu te worden ingewilligd.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.