Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN haalt uit naar LeaseWeb

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 21 november 2007 08:05 uur

Stichting BREINBREIN heeft de afgelopen week weer een aantal BitTorrent-websites uit de lucht gehaald. Nieuw is dat BREIN meldt in te staan voor de juistheid van haar melding en daarom de hoster een vrijwaring tegen aanspraken van de betreffende site houder verschaft. BREIN stelt nog maar eens dat hosters aansprakelijk zouden zijn voor wat hun klanten doen, als ze de identiteit van hun klanten niet controleren en anonieme betalingen accepteren. Uiteraard is dat onzin!

In een nieuwsbericht uit BREIN deze beschuldiging expliciet aan het adres van LeaseWeb:

Zolang Leaseweb onderdak blijft bieden aan anonieme sites en servers die zich bezig houden met de verspreiding van illegale bestanden zullen zij door BREIN worden aangesproken. Wij eisen het ontoegankelijk maken van de site en de naam, adres en woonplaats van de site houder. Als zij geen juiste naam en adres van hun klanten hebben dan zijn zij in principe aansprakelijk voor de schade die die klanten veroorzaken.

Con Zwinkels, managing director LeaseWeb stelt in een reactie tegenover ISPam.nl:

Ik betreur het dat Stichting Brein keer op keer buiten de normale rechtsgang om LeaseWeb beticht van onrechtmatig handelen als het gaat om BitTorrent sites. LeaseWeb behoort wereldwijd tot de meest betrouwbare ISP’s. Dat blijkt ook uit het soort klanten dat wij bedienen, waaronder Hyves, Univé, Direct Wonen en multinational Starbucks. Tot die betrouwbaarheid behoort echter ook dat door klanten (waaronder banken!!) beschikbaar gestelde persoonsgegevens niet zonder gefundeerde verzoeken kunnen worden vrijgegeven aan derden. Privacy-wetgeving verplicht ons zelfs daartoe.

BREIN schrijft verder in haar beschuldig aan het adres van LeaseWeb:

Leaseweb is van mening dat p2p sites niets onrechtmatigs doen als zij structureel toegang verschaffen tot ongeautoriseerde bestanden die elders staan opgeslagen. Daarnaast vindt Leaseweb dat ook de gebruikers die ongeautoriseerd bestanden uploaden niets illegaals doen. Eerder stelde de voorzieningenrechter in Amsterdam Leaseweb in het ongelijk. Leaseweb is daartegen in beroep.

De lezing van managing director Con Zwinkels is een stuk genuanceerder:

Als ISP zitten wij helaas tussen 2 vuren in. Dit geldt voor alle ISP’s. Vanuit privacy-wetgeving blijft een zichzelf respecterende ISP echter genoodzaakt om te waken voor de belangen van klanten, en die belangen reiken verder dan alleen BitTorrent. Met betrekking tot BitTorrent-sites geldt dat krachtens geldende regelgeving en jurisprudentie deze sites op zichzelf geen auteursrechtinbreuk maken. Hierdoor is de te maken afweging voor een ISP gecompliceerd. Elke melding van Brein wordt zorgvuldig onderzocht en de belangen van de partijen afgewogen. Brein maakt dit onnodig moeilijk door haar meldingen niet deugdelijk te onderbouwen en te weigeren de, bij alle grote ISP’s gebruikelijke, klachtprocedure te volgen.

BREIN is overduidelijk bezig met een lastercampagne aan het adres van LeaseWeb. Het is typisch dat BREIN dat het intellectueel eigendom van de bij haar aangesloten partijen beschermd, zelf doelbewust bezig is om schade toe te brengen aan anderen.

gerwin, 21 november 2007 10:16 am

@Con > Aanklagen die handel! Ze maken publiekelijk een bedrijf zwart wanneer deze ook voor de belangen van de klant opkomt.

Randy ten Have, 21 november 2007 11:27 am

Anonieme servers bij Cornelis, oh jee. We hebben toch IP's? Lijkt een zelfde hetze te worden als de anonieme reaguurders bij GS. De PR-machine van BREIN loopt weer lekker, ten koste van LSW deze keer.

Arjan Bijnen, 21 november 2007 5:33 pm

De leusen van BREIN in de richting van LeaseWeb slaan echt nergens op. Als LeaseWeb op deze gronde BREIN nu eindelijk eens voor de rechter daagt zal dit niet meer dan terrecht zijn.

 • Pingback: Forced Exodus of BitTorrent Sites Is Imminent | TorrentFreak

 • Rex, 23 november 2007 12:44 am

  De heer zwinkels geeft aan dat Leaseweb een betrouwbare partij is. Zo betrouwbaar zijn ze blijkbaar niet:

  Bittorrent sites worden verzocht om voor 1 december hun servers af te sluiten, waarbij ook meteen het contract op kan worden gezegd. Maar als je zelf het contract wilt laten ontbinden, dan zit je wel weer vast aan 3 maandenopzegtermijn.

  Leaseweb mag dus hier zomaar je site offline halen, terwijl ze niet eens checken of de site illegaal is of niet.
  myBittorrent.com heeft bijvoorbeeld geen torrents noch trackers op de servers van leaseweb staan, maar toch wordt myBittorrent.com verzocht om voor 1 december 'op te zouten'.

  Oh well, waarschijnlijk hebben ze niet alle BT sites afzonderlijk bekeken, maar hebben ze snel maar alle BT sites die door Leaseweb gehost worden, een mailtje gestuurd.

  Bogaa, 23 november 2007 12:30 pm

  Leaseweb heeft de afgelopen paar jaar onderdak geboden aan een groot aantal torrent sites, ik kan best begrijpen dat ze hier hun vingers niet aan willen verbranden.

  Wij hebben ook een mailtje gekregen van Leaseweb op 20 November, als wij lang van te voren geen maatregelen hadden genomen dan zouden we natuurlijk nooit binnen 10 dagen een nieuwe host kunnen vinden. Wat dat betreft valt Leaseweb wel het één en ander aan te rekenen.

  Ook het zonder gerechtelijk bevel uit handen geven van de persoonlijke gegevens van een SumoTorrent webmaster is zeer verwerpelijk en toont aan dat Leaseweb niet genoeg heeft gedaan om zichzelf en indirect ons (bittorrent webmaster) te verdedigen.

  Maar laten we wel vooropstellen dat Leaseweb een degelijke hoster is. De afgelopen jaren hebben ze ons voorzien van een dak boven ons hoofd, helaas is het nu tijd om verder te trekken.

  Tot slot, wat ik me afvraag is hoeveel torrent sites er permanent uit de lucht gaan door deze actie.

  Rex, 23 november 2007 6:41 pm

  Leaseweb degelijk? Er zijn zoveel kleinere hosters die veel goedkoper, veel betere kwaliteit kunnen leveren. Waaronder gratis 24/7 support wanneer je server down is, 1 maand opzegtermijn em upgrades/downgrades die binnen 24 uur kunnen ingaan.

  @Bogaa; je vraagt je af hoeveel sites offline zullen gaan door deze actie. Het antwoord is 0. :rolleyes:

  kareltje, 24 november 2007 3:24 pm

  Leaseweb is het dus eens met brein en zich bewust dat zij fout bezig zijn. Klanten laten vertekken/wegsturen betekent dat zij toegeven aan de eisen van brein. Als ze het er niet mee eens zijn? Waarom dan je klanten verzoeken te vertrekken? HAHA

  Arjan Bijnen, 24 november 2007 5:16 pm

  @Bogaa: Noem eens één datacentrum wat de afgelopen jaren niet een heleboel bittorrent sites onderdak heeft gegeven? :)

 • Pingback: News » Blog Archive » Leaseweb eist spoedig vertrek torrentsites’

 • Pingback: NOVA criminaliseert LeaseWeb ten onrechte · ISPam.nl

 • c, 13 september 2008 1:04 pm

  hallo 24/7 service als je een beetje handig bent met linux kan je zelf ook je server een reboot geven en als je in overleg met een datcenter dat regelt hoef niet weer te gaan bellen en doen.
  Maar ja misschien is dat al te hoog gegrepen voor ons nederlands windows noobie team

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.