Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Franse ISP’s worden auteursrechtenpolitie

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 26 november 2007 07:55 uur

Franse ISP's worden auteursrechtenpolitieIn Frankrijk worden ISP’s de auteursrechtenpolitie, zo staat in een plan dat ondersteunt wordt door de Franse president Sarkozy.

Het plan houdt in dat filesharers die meerdere malen wordt betrapt op het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal door hun ISP zullen worden afgesloten, zo meldt de Financial Times.

Het bewijs tegen filesharers moet door ISP’s worden verzameld en doorgegeven aan een overheidsorgaan dat speciaal voor dit doel wordt opgericht. Dit overheidsorgaan geeft de ISP de opdracht om de abonnee die meerdere malen in overtreding is af te sluiten.

Het plan komt uit de koker van Denis Olivennes, president van Fnac, een Franse keten van platenwinkels, die het plan in opdracht van president Sarkozy zelf heeft ontwikkeld. Bijzonder aan dit controversiele plan is dat niet alleen de muziek- en filmindustrie er aan mee willen werken, maar ook ISP’s en de overheid zullen er waarschijnlijk aan meewerken.

De rol van de muziek- en filmindustrie lijkt een soort koehandel te zijn, deze zullen films in Frankrijk voortaan namelijk niet pas na 7,5 maanden maar al na 6 maanden op DVD uitbrengen. Daarnaast zal alle Franstalige content beschikbaar worden gemaakt zonder enige vorm van DRM, waarmee het op alle mediaspelers af te spelen is.

De Franse Consumentenbond UFC-Que Choisir is niet bepaald blij met het plan, een woordvoerder noemt het plan repressief, anti-economisch en niet van deze tijd.

Zelf vind ik het plan compleet absurd. Internet is in de huidige, telkens verder digitaliserende, maatschappij nog belangrijker dan gas, water en licht. Ik denk zelfs dat dit plan in strijd is met de mensenrechten, omdat de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van nieuwsgaring hier onevenredig door worden beperkt.

Remon, 26 november 2007 11:33 am

"Zelf vind ik het plan compleet absurd. Internet is in de huidige, telkens verder digitaliserende, maatschappij nog belangrijker dan gas, water en licht."

Je maakt een grapje zeker? zonder elektra heb je ook geen Internet. Gas, Water en Elektra zijn een stuk belangrijker dan Internet in je huis.

Je kunt altijd nog Internet toegang krijgen via een Internet cafe als je afgesloten zou zijn, om bijvoorbeeld je bankzaken te regelen. (wat tegenwoordig wel lastig is zonder Internet).

Eric Veraart, 26 november 2007 2:46 pm

Voor sommige mensen is een rijbewijs ook van levensbelang, maar als je meer dan 50km/h te hard rijdt wordt deze ook ingetrokken.
Neemt niet weg dat ik dit plan ook te ver vindt gaan.

Maikel Gommans, 26 november 2007 3:52 pm

@ Eric:
Het rijbewijs wordt bij meer dan 50 km/h overschrijding inderdaad ingevorderd. Maar niet door het bedrijf dat de weg heeft aangelegd. ;)

Remon, 26 november 2007 5:50 pm

Ik lees toch echt dat de overheid het besluit neemt, niet de ISP:

"Het bewijs tegen filesharers moet door ISP’s worden verzameld en doorgegeven aan een overheidsorgaan dat speciaal voor dit doel wordt opgericht. Dit overheidsorgaan geeft de ISP de opdracht om de abonnee die meerdere malen in overtreding is af te sluiten."

Sebas, 26 november 2007 8:03 pm

1 woord: SSL.

 • Pingback: Europarlementariër: Klant afsluiten bij inbreuk op auteursrechten · ISPam.nl

 • Pingback: “Providers zijn geen internetpolitie” · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.