Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie bij PCextreme

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 7 december 2007 08:03 uur

Op de koffie bij PCextremeAfgelopen maandag ben ik bij PCextreme op de koffie gegaan. Eerst heb ik een rondleiding gehad in het GyroOffice en GyroCenter in Amsterdan en daarna in het kantoor van PCextreme in Middelburg.

De hoster van ISPam.nl
Een van de dingen die PCextreme in relatie tot ISPam.nl bijzonder maakt, is dat ze ISPam.nl hosten. Voor diegenen die zich afvragen hoe dat zo gekomen is. Ruim twee jaar geleden had ik op korte termijn een server nodig. Echter voordat ik met een partij in zee ga, wildde ik eerst een bakje koffie doen. Bij PCextreme kon ik die zelfde avond op de koffie komen in Redbus, daar werd ik getrakteerd op een kop kamille thee en kreeg ik een rondleiding over de datavloer. Sindsdien ben ik klant en heeft PCextreme mij als hoster nooit teleurgesteld!

Network Management Center
Allereerst kreeg ik een rondleiding door het Network Management Center (NMC) van PCextreme genaamd GyroOffice. In het NMC dat PCextreme samen met ReasonNet heeft, zitten twee PCextreme medewerkers en een aantal medewerkers van ReasonNet. Samen zorgen zij er voor dat het NMC 24 uur per dag, 7 dagen per week bemand is.

Naast een groot aantal kantoren waar medewerkers zitten, is er ook een kantine in het GyroCenter en ook een vergaderruimte. Last but not least heeft PCextreme in het magazijn ook eigen afgesloten opslagruimte, waar reserve onderdelen en servers liggen opgeslagen.

Versatel GyroCenter Datacentrum
Hierna gingen we richting het Versatel datacentrum GyroCenter, dat tegenover het NMC van PCextreme is gevestigd, moest er eerst een visitorbadge voor mij worden aangemaakt en daarna moest iedereen een speciale ESD-beschermende witte jas aan.

PCextreme suite
Op de eerste colocatieruimtie waar we naar binnen gingen heeft PCextreme een eigen suite. In de suite heb ik een rondleiding gekregen langs het serverpark van PCextreme, waaronder de webclusters, mailcluster, premium cluster, Ubuntu mirror, routers, het EMC2 storage platform, backup servers, reseller platform, DDS servers, tape robot, dedicated servers in desktop kasten en nog veel meer.

Binnenkort gaat een groot deel van het serverpark worden vervangen met bladeservers, individuele servers zullen dan op bladeservers worden gevirtualiseerd, waarmee de servercapaciteit veel efficiënter wordt gebruikt. Ondermeer alle reseller servers zullen op bladeservers worden gevirtualiseerd en booten vanaf het EMC2 storage platform.

Dubbele fibergoten
Wat verder aan de datavloer opviel was dat de stroomvoorziening uit de vloer komt en de fibers alleen via speciale fibergoten aan het plafond. Helemaal netjes was het om te zien dat er een gele en een rode goot was, zodat fibers daadwerkelijk redundant via twee paden kunnen worden aangelegd. Ook zijn er overal IP-cams (CCTV) die elk hoekje van de datavloer in de gaten houden en een robotstofzuiger die zorgt er voor dat de hele datavloer zelf schoon blijft. Onder de datavloer zag alles er strak uit, hier geen kabelspaghetti, zoals je in sommige datacentra ziet.

De tour ging daarna verder langs een tweetal andere datavloeren, waar PCextreme binnenkort ook apparatuur gaat onderbrengen. Op een van de vloeren zijn de werkzaamheden nog in volle gang en dat gaf een leuk kijkje op de wijze waarop een datavloer wordt ingericht.

Blauwe knop
Als laatste viel mij een blauwe knop op, die knop heb je nodig als de VESDA afgaat en daarna normaliter binnen 30 seconden de datavloer wordt gevuld met een zuurstof verdrijvend gas. Echter wanneer je niet op tijd de datavloer weet te verlaten, kun je dat proces stoppen door op de blauw knop te drukken en die ingedrukt te houden. Wanneer je de knop weer los laat, wordt het gas na 30 seconden alsnog met hoge druk de datavloer in geblazen.

Richting Middelburg
Na de rondleiding door het Gyrocenter datacentrum ben ik samen met Wido den Hollander naar het kantoor van PCextreme in Middelburg (Zeeland) gereden. Eenmaal in Middelburg aangekomen heb ik eerst samen met Wido geluncht in een nabijgelegen eetcafé. Om daarna een rondleiding te krijgen door het kantoor van PCextreme.

Rondleiding
PCextreme is gevestigd in een statig Herenhuis op de hoek van de straat met drie verdiepingen (inclusief begane grond) en daarbij ook nog een kelder. Op de begane grond, als je binnenkomt bij PCextreme wordt je meteen begroet door de receptioniste van PCextreme en aan je linkerhand is er ook een wachtruimte voor bezoekers. Daarnaast bevinden zich op de begane grond een aantal van de mewerkers van PCextreme.

Op de eerste verdieping is het kantoor van PCextreme CFO Johan Tange en zitten ook de support medewerkers van PCextreme. Daarnaast bevind zich op de eerste verdieping ook de lounge ruimte, met ruime fauteuils, bankstellen en een grote flatscreen TV.

Vanaf de lounge kun je met een wenteltrap naar boven, naar de nok van het pand waar Wido, die zijn eigen kantoor in Amersfoort heeft, een werkplek aan het inrichten is voor als hij in Middelburg is. Daarnaast is er ook een normale trap naar een andere tweede verdieping in het Herenhuis en daar hebben de overige twee directieleden hun kantoor.

Gezellig
Na de rondleiding heb ik nog enige tijd gezellig gesproken met Wido en Johan Tange. Om 18:30 uur ging ik maareens richting huis, gezien ik nog een reis van 3 uur voor de boeg had.

De foto’s:
Het Network Management Center van PCextreme:
Op de koffie bij PCextreme: Network Management Center

De PCextreme Suite in GyroCenter:
Op de koffie bij PCextreme: PCextreme Suite in GyroCenter

Het EMC2 Storage Platform:
Op de koffie bij PCextreme: EMC2 Storage Platform

Glenn, 7 december 2007 10:09 am

Sinds wanneer draagt men daar de ESD jassen?

Wido, 7 december 2007 10:10 am

Vanuit ReasonNet is dit verplicht. Wij moeten als klant van hen ESD jassen dragen.

Ik weet verder niet hoe het zit met andere partijen in het Gyrocenter.

Glenn, 7 december 2007 10:23 am

Goede zaak hoor. Zal bij de anderen dan ook zo zijn. Zijn dat jassen voor eenmalig gebruik, of worden ze na gebruik gewassen?

Wido, 7 december 2007 10:54 am

Dat weet ik zo niet, ReasonNet verzorgt dat. Ze zijn in ieder geval niet voor eenmalig gebruik.

getUP, 7 december 2007 10:55 am

Voor andere partijen is dat niet zo, alhoewel het wel zo netjes is natuurlijk.

Ronald, 7 december 2007 11:53 am

Waarom krijg ik honger van de naam GyroOffice ?

Arnoud Engelfriet, 7 december 2007 5:55 pm

Je ging op de koffie en kreeg kamillethee? :)

Arnout Veenman, 7 december 2007 7:55 pm

Nou het was dus zo dat ik thee wenste in plaats van koffie. Ik mocht zelfs kiezen welke smaak, zolang als het maar kamille was ;)

Danny Mekic', 7 december 2007 11:37 pm

Dan is er niet echt veel te kiezen dus :D

Toch blij om te lezen dat je het naar je zin hebt gehad ;)!

 • Pingback: Jaaroverzicht 2007: Op de koffie in 2007 · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.