Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Tekort aan ruimte in grote datacenters’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 november 2009 08:04 uur

NLix‘Er dreigt een tekort aan ruimte in carrier neutral-datacenters in Nederland. Hierdoor wijken steeds meer providers met hun eigen apparatuur uit naar de provincie’, dat zegt Jan Hoogenboom, directeur van internetknooppunt exchange NL-ix.

Eind jaren negentig, begin 2000 werden er veel datacenters gebouwd. Door de problemen bij internetbedrijven bleven veel datacenters op dat moment leeg. Maar dat is nu wel anders, zo vertelt Hoogenboom in gesprek met ISPam.nl.

“In Nederland zijn ongeveer dertig grote datacenters, maar in de meeste centra is de ruimte al op. En als er al ruimte is dan ben je gebonden aan allerlei voorwaarden zoals stroombeperkingen.” Wel is er nog ruimte in een klein aantal nieuwe carrier neutral-centra zoals Interxion AMS5 bij Schiphol, aldus Hoogenboom.

“Bovendien zie je dat steeds meer zakelijke bedrijven met substantieel dataverkeer, zoals grote webwinkels, hun eigen aansluiting op een internet exchange nemen. Dit zorgt voor extra druk op de vraag naar ruimte in grote datacenters”, constateert Hoogenboom.

Schaarste
Toch denkt hij niet dat het tekort aan ruimte in datacenters rond Amsterdam nijpend zal worden. “Door de schaarste bouwen steeds meer providers hun eigen datacenterin de provincie, met bijvoorbeeld 200 racks aan eigen apparatuur. Dat bespaart hen op den duur kosten omdat de prijzen in bestaande datacenters inmiddels flink zijn opgelopen.”

Internet exchanges zijn niet alleen interessant meer voor providers, maar ook voor bedrijven die hun servers ‘uit de gangkast’ willen halen. De NL-ix-directeur is dan ook blij met de recente aansluiting van zijn bedrijf op de DC2 van Gyro Center. “Hierdoor wordt de keuze aan diensten veel groter en kunnen wij weer groeien.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.