Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nu ook .co.de-subdomeinen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 december 2009 08:01 uur

.co.de-subdomeinenIn Nederland kennen we het fenomeen van .co.nl-subdomeinen al ruim een jaar. Een slimme ondernemer in Duitsland heeft het zelfde idee opgevat en biedt nu .co.de-subdomeinen aan. In de Duitse blogosphere wordt er vooral negatief op de .co.de-subdomeinen gereageerd.

Verschillende merkhouders hebben een brief ontvangen waarin wordt opgeroepen hun .co.de-domeinen veilig te stellen tijdens de sunrise fase voor dat iemand anders dat doet. De kosten voor registratie zijn 99 euro per .co.de-subdomein per jaar, daarbij krijgen ook webhostingpakket. Op 1 juni 2010 is de landrush van de .co.de-subdomeinen, dan moet de prijs voor registratie omlaag gaan. Uiteindelijk zullen .co.de-subdomeinen gratis te registreren zijn en ondersteunt worden met advertenties.

Verschillende Duitse bloggers reageren negatief op het .co.de-subdomeinen concept. Het feit dat de aangeschreven merkhouders wordt verteld dat dit de enige kans is om hun .co.de-(sub)domein veilig te stellen en  de .co.de-subdomeinen vergeleken worden met .co.uk-domeinen, valt verkeerd.”Het oplichten is begonnen”, schrijft een van de bloggers.

De .co.de-subdomeinen zijn een initiatief van Websuche Search Technology GmbH. De .co.de heeft deze afgelopen maand geregistreerd. Toen werden verschillende categorieën .de-domeinen die tot nu toe niet registreerbaar waren met een landrush door .de-registry DENIC zijn vrijgegeven. Waaronder ook tweeletterige .de-domeinen zoals .co.de.

In Nederland kwam er een vergelijkbare reactie op de komst van .co.nl-domeinen. De .co.nl-subdomeinen zijn in Nederland uiteindelijk toch redelijk goed ontvangen. Het verschil met de .co.de-subdomeinen lijkt echter te zijn dat de voorbereiding van de eerste veel deugdelijker was.

Sjeord van Groning, 15 december 2009 11:28 am

*AAAAAAAAAAAAAARRRGH*

Ik vind persoonlijk de co.nl ook al een boevenbende.

Commercieel wel slim om te gaan doen, maar als bestaand bedrijf wordt je toch wel gestoord van het aantal domeinen wat je moet overwegen. .com, .org, .net, ..

A. van Tol, 15 december 2009 5:02 pm

Ik kan mij werkelijk niet herinneren ooit een .co.nl domein te zijn tegen gekomen. Niet op Internet en niet achterop een bestelwagen o.i.d. Dus echt groot kan dat m.i. niet zijn. Wellicht is het een gladde manier om geld aan preventieve registraties te verdienen? Alleen dan vrijwillig in plaats van een telefoontje van zo'n malafide registratieboer.

Arjan Bijnen, 16 december 2009 10:38 am

@A. van Tol: Bij deze de eerste dan ;-)?

Erik Logtenberg, 16 december 2009 5:11 pm

.co.nl is ook oplichterij maargoed.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.