Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

NVPI: ISP’s zijn verplicht hun netwerken te filteren

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 25 januari 2008 07:57 uur

NVPI: ISP’s zijn verplicht hun netwerken te filterenEnkele dagen geleden werd een voorstel van de EU om ISP’s te verplichten om hun netwerken te filteren om inbreuk op auteursrechten onmogelijk te maken weer ingetrokken en is daarmee van de baan. Desondanks stelt de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, dat ISP’s desondanks toch verplicht zijn om hun netwerken te filteren.

De verplichting van de ISP’s zou voortkomen uit het Belgische Sabam-Tiscali vonnis, tegenover Webwereld verklaart NVPI woordvoerder Wouter Rutten dat daarmee een precedent geschapen is, dat in principe geldt voor alle ISP’s in de hele Europese Unie. Allereerst is dit maar een vonnis van een rechtbank en ook is er hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. Het mag dus duidelijk zijn dat Rutten geen verstand heeft van juridische zaken, in dat opzicht lijkt hij op zijn collega mr. Tim Kuik, die ook nogal vreemde juridische ideeën heeft.

Update 18:00 uur: Steven Ras, vice-voorzitter van ISPConnect reageert op nu.nl op het idee van de NVPI. Ras veegt het idee van de NVPI juridisch onderbouwd van de tafel:

Volgens de huidige wetgeving zijn internetproviders niet aansprakelijk mits zij de doorgegeven gegevens niet selecteren. Filteren kan naar mijn mening worden gezien als een vorm van selecteren. Het filteren door internetproviders heeft als gevolg dat zij volgens de huidige wetgeving wel aansprakelijk zijn. Het verzoek van de NVPI sluit dan ook niet aan op de wetgeving.

Paul, 28 januari 2008 8:29 am

Valt het instellen van een firewall ook niet onder selecteren van gegevens?

Steeds meer providers blokkeren bijvoorbeeld poort 25.

Wouter Rutten, 3 februari 2008 8:48 pm

Wat ik gezegd heb is heel duidelijk en klopt juridisch. Op de vraag of een filter niet principieel in strijd is met de europese regels heb ik gezegd dat dat niet zo is, gezien het vonnis Sabam vs. Tiscali.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.