Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Greenpeace valt Facebook aan vanwege datacenter

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 februari 2010 08:04 uur

Er is een rel ontstaan tussen de sociale netwersite Facebook en Greenpeace. De milieuorganisatie is een publiciteitscampagne tegen Facebook begonnen omdat het nieuwe datacenter van Facebook voor een groot deel zou gaan draaien op energie verkregen uit steenkool.

Vorige maand nog kondigde Facebook trots aan dat het bedrijf voor het eerst een eigen datacenter zou krijgen in het Amerikaanse stadje Prineville in de staat Oregon. De sociale netwerksite zou energiezuinige technologieën gebruiken waaronder een systeem dat de ruimte koelt door middel van waterdamp en met behulp van het gebruik van koude buitenlucht.

Een Amerikaanse website heeft vorige week echter onthuld dat Facebook hiervoor een contract heeft gesloten met het bedrijf PacifiCorp, een dochteronderneming van Pacific Power. Dit bedrijf zou zijn elektriciteit voornamelijk halen uit steenkolen, in plaats van uit waterkracht waarmee de uitstoot van CO2-gassen wordt verminderd.

Facebook-pagina
De milieuorganisatie is hier zo boos over dat ze een campagne is gestart om Facebook negatief in de publiciteit te krijgen. “De enige echte groene datacenters zijn die die werken op gerecyclede energie”, stelt Greenpeace in een verklaring. Facebook zou een voorbeeld kunnen nemen aan Yahoo, dat een datacenter heeft vlakbij Buffalo in New York, aldus Greenpeace. “Dat rekencentrum van Yahoo wordt volledig aangedreven door waterkracht”, beweert Greenpeace-woordvoerster Casey Harrell in de San Francisco Chronicle. “Als je Facebook-pagina draait op steenkolen, draagt het bij aan de klimaatverandering”, zegt Harrell.

Facebook laat in een reactie weten dat de beschuldigingen onjuist zijn. “Het is gewoon niet waar dat we voor steenkolen hebben gekozen als energiebon. De locatie van het datacenter is juist heel bewust gekozen om de uitstoot van CO2-gassen te verminderen.” Volgens Facebook wordt de stroom voor het datacenter verkregen uit diverse bronnen zoals waterkracht, gas, steenkolen en nucleaire bronnen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...