Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Integriteit en vertrouwelijkheid van computers is een Duits grondrecht

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 28 februari 2008 08:03 uur

Eerbiediging van integriteit en vertrouwelijkheid computers als grondrechtHet Duitse hoogste rechtscollege het Bundesverfassungsgericht (BVG) heeft beslist dat de eerbiediging van integriteit en vertrouwelijkheid van informatiesystemen een grondrecht is. Net zoals het telefoongeheim en de onschendbaarheid van de woning.

De uitspraak is door het BVG gedaan in een rechtszaak die was aangespannen tegen een nieuwe wet in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW), die het opsporingsdiensten toestaat om stiekem en zonder rechterlijke controle, computers van burgers te doorzoeken. De wet is door het BVG ongrondwettelijk verklaard.

De uitspraak is een streep door de rekening van NRW-minister van Binnenlandse zaken Ingo Wolf en op federaal niveau van de Duitse minister van Binnenlanse zaken Wolfgang Schäuble, die beide groot voorstander van het stiekem doorzoeken van computers van burgers zijn.

Het BVG heeft het stiekem doorzoeken van computers van burgers niet volledig verboden. Net zoals voor inbreuk op andere grondrechten moet er een rechtvaardigingsgrond zijn zoals gevaar voor lijf, leven, de Staat, de vrijheid van anderen of noodzakelijk in een strafrechtelijk onderzoek. Daarnaast moet de maatregel altijd door de rechter worden getoetst.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.