Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europa onderzoekt proportionaliteit van de bewaarplicht

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 april 2010 08:01 uur

Als onderdeel van een actieplan van de huidige Europese Commissie staat een evaluatie van de bewaarplicht op het programma. Daarbij gaat het ondermeer om de proportionaliteit van de bewaarplicht. Daar zijn een kleine tien jaar te laat mee zou je zeggen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie verweert zich tegenover ZDnet echter met het feit dat het initiatief tot de bewaarplicht werd genomen in een tijd dat communicatie nog vooral via telefoon verliep en e-mail en sociale netwerken nog niet zo’n belang deel van het dagelijks leven uit maakte als vandaag de dag. Daarom gaat nu bekeken worden of de termijn die voor de bewaarplicht staat (6 tot 24 maanden) niet te lang is en of de bewaarplicht in zijn algemeenheid wel proportioneel is.

Argwanend als ik op het gebied van de schijntegenstelling van politici van veiligheid tegenover burgerrechten sta, zou het mij niks verbazen als deze evaluatie juist wordt aangegrepen om de bewaarplicht richtlijn juist nog verder uit te breiden. Dat die angst gegrond is blijkt wel uit het feit dat bij de behandeling van het reparatiewetsvoorstel om de Nederlandse implementatie van de bewaarplicht te verkorten, exact dat in de Tweede Kamer gebeurde.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.