Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ledenstemming over nieuwe BV AMS-IX uitgesteld

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 mei 2010 08:06 uur

Het had een spannende dag moeten worden voor internetexchange AMS-IX waarbij de leden zouden stemmen over de oprichting van AMS-IX Services BV. Dit moet een nieuw op te richten onderneming worden die de financiële risico’s van service level agreements bij de samenwerking met mobiele providers uit de vereniging moet wegnemen. Maar de stemming is uitgesteld.

Dinsdag lekte al uit dat er op de agenda van de Algemene Ledenvergadering een punt staat over de oprichting van AMS-IX Services. Hierover ontstond enige ophef, maar dit is door velen verkeerd begrepen, meent AMS-IX-directeur Job Witteman. “Het is niet zo dat we commercieel gaan”, zo legt hij tegenover ISPam.nl uit.

De hoofdgroep van de 355 leden van de AMS-IX bestaat uit traditionele service providers. De groep van mobiele providers wordt echter steeds groter. Volgens Witteman kan de groep mobiele providers binnen enkele jaren zelfs oplopen tot 250 partijen. Maar omdat die partijen het dataverbruik per MB of per minuut afrekenen, eisen mobiele providers doorgaans dat er wordt gewerkt met service level agreements (SLA’s).

SLA’s passen alleen niet binnen de huidige verenigingsstructuur, zegt Witteman, want als de mobiele providers niet tevreden zijn, moeten de traditionele providers daarvoor opdraaien. Om beter aan die vraag uit de markt te kunnen antwoorden en te profiteren van de groei die op de mobiele markt te behalen is, wil de vereniging AMS-IX voorstellen om een nieuwe BV op te richten.

Nieuwe markt
“We hebben gezocht naar een nieuwe omgeving met activiteiten die niet binnen de huidige traditionele omgeving passen. Het is ook niet de bedoeling dat de BV met de huidige leden gaat concurreren. Het wordt gewoon een BV met internetexchange gerelateerde diensten.” Er is dus geen sprake van commercialisering, meent Witteman, want het huidige model blijft behouden. “Alleen wil het bestuur een nieuwe markt aanboren met de nieuwe BV.”

Door een nieuwe BV op te richten worden bovendien de financiële risico’s weggehaald bij de vereniging en dus de traditionele providers. “Nu is het zo dat mobiele providers twee poorten afnemen om daarmee een soort dubbele zekerheid in te bouwen omdat we niet werken met SLA’s.  Als de oprichting van de BV wordt goedgekeurd, zullen de mobiele providers kunnen kiezen tussen de huidige situatie voor de normale prijs, of een SLA tegen een meerprijs”, vertelt Witteman.

Constructie
De oprichting van AMS-IX Services had vandaag één van de drie agendapunten moeten zijn waarover gestemd zou worden. “Maar doordat er een procedurefout is opgetreden in het aankondigen van de vergadering en zal hier helaas niet over worden gestemd.”

De bedoeling is dat AMS-IX BV voor 49 procent eigenaar wordt van die nieuwe BV. Een Stichting Administratiekantoor (STAK) AMS-IX moet voor de overige  51 procent aandeelhouder worden van AMS-IX Services.
Zodra de leden hebben ingestemd kan de nieuwe BV er binnen een maand of twee zijn, stelt Witteman. Wordt het voorstel door de leden weggestemd, dan is alleen de investering in de BV weg. “Dat is maximaal 25.000 euro en dat is,  op een omzet van 10 miljoen euro, niet zoveel.”  Maar het zou ook een soort motie van wantrouwen zijn naar het huidige bestuur van de vereniging, vindt Witteman, want het voorstel voor de oprichting van een nieuwe aparte BV is afkomstig van het bestuur en dus de leden zelf.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.