Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

LeaseWeb: Hirsch Ballin moet met duidelijk cybercrime beleid komen

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 10 april 2008 08:03 uur

LeaseWeb: 7 afwegingen voor Windows Server 2008Vanavond zendt het televisie programma NOVA om 22:15 uur een item uit over kindermisbruik. In de uitzending zal Con Zwinkels, managing director van LeaseWeb geïnterviewd over de aanwezigheid en de bestrijding van kindermisbruik op internet. Op de uitzending neemt LeaseWeb al vast een voorschot met een oproep aan Minister van Justitie Hirsch Ballin om te komen tot duidelijke en werkbare (het liefst Europese) internet-richtlijnen.

Con Zwinkels, Managing Director van LeaseWeb:

Ieder weldenkend mens vindt kindermisbruik hoogst verwerpelijk. Het is een criminele activiteit die met alle mogelijke inspanningen bestreden moet worden, ook op het internet. Hoe onwenselijk het ook is, het kan echter niet zo zijn dat een hostingbedrijf zoals LeaseWeb op de stoel moet gaan zitten van Justitie of van de Politie, en moet bepalen waar de grens ligt van wat legaal is en wat niet. Die scheidslijn bepalen wij niet als hostingbedrijf, die wordt bepaald door de Nederlandse wetgever en indirect door de Nederlandse samenleving. Onduidelijkheid in het huidige Justitiële beleid heeft er toe geleid dat de publieke opinie, met de media als spreekbuis, dit van een bedrijf als LeaseWeb verwacht.

Beoordeling is complex
Verder wijst Zwinkels ook op het feit dat het gecompliceerd is voor een hostingbedrijf om te beoordelen of een website illegaal is. Criminelen veranderen de inhoud van hun websites continue, maar ook de maatschappij verandert en daarmee veranderen ook de normen met betrekking tot legaliteit van zaken als discriminatie, racisme, fraude en terrorisme, maar ook maatschappelijke discussies rond bijvoorbeeld euthanasie, homosexualiteit en abortus. Zwinkels zegt dat LeaseWeb zich als aanbieder van de internet infrastructuur niet kan gaan bezig houden met dergelijke discussies en het bepalen van de scheidslijnen.

Zwinkels: Overheid moet hostingbranche serieus nemen

Amsterdam heeft zich het afgelopen decennium ontwikkelt tot een internetknooppunt dat veel gelijkenissen kent met de logistieke functies van Schiphol of de haven van Rotterdam. Het is een industrie die veel banen en kennis oplevert. Wij verwachten van de overheid daarom ook dat de internetindustrie als een serieuze bedrijfstak wordt gezien, die het zéker niet hoeft te hebben van verwerpelijke websites. Wij willen als volwassen industrie graag onze verantwoordelijkheid nemen op basis van procedures en richtlijnen binnen de Nederlandse wet- en regelgeving, maar dan moeten die procedures en richtlijnen wel duidelijk en werkbaar zijn.

Notice and Takedown initiatief
Ondanks dat de huidige praktijk is er toch nog hoop. Zo maakt LeaseWeb melding van het bestaan een werkgroep die bezig is met het maken van een procedure om Notice and Takedown (NTD) te standaardiseren. Dit is een heel goed initiatief waar maanden lang stilletjes door vrijwel alle relevante partijen aan gewerkt is. Nu LeaseWeb hier mee naar buiten treedt zal ik daar meteen op inhaken. De verwachting is dat de NTD code (dus geen procedure) binnen afzienbare tijd klaar zal zijn en voor elk internetbedrijf werkbaar zal zijn!

Televisie op Nederland 2 om 22:15 uur
Ik ben heel benieuwd wat voor uitzending het wordt bij NOVA vanavond. Tot nu toe zijn ISP’s in dit soort tv-programma’s voornamelijk neer gezet als bedrijven die illegaliteit faciliteren, dus ik ben benieuwd of het optreden van Zwinkels dat beeld kan veranderen.

Punica, 10 april 2008 10:49 am

Ik vind Con z'n vergelijking met Schiphol of de haven van Rotterdam erg sterk, daar houden de havenbedrijven of de vliegmaatschappijen toch ook niet bij wat wel of niet illegaal is, dat doet de Douane, zoiets zou er voor internet ook moeten zijn.

Jurri@n, 10 april 2008 12:15 pm

Om in te haken op dit verhaal: ik denk dat de overheid de branch niet serieus kan nemen, omdat ze er vaak totaal geen verstand van hebben. Misschien dat het goed zou zijn als een apart ministerie van ICT opgericht zou worden, in plaats van een deel bij Verkeer en Waterstaat, een deel bij Justitie en een deel bij Economische zaken. Dit ministerie zou zich dan ook bezig kunnen houden met bv. automatiseringsvraagstukken zoals de belastingdienst en de ov-chipkaart.

Stef, 11 april 2008 10:15 am

Slechte reportage van Nova. Leaseweb wordt neergezet als schimmig bedrijf. Lekker tendentieus, zowel in tekst als in cameravoering.

Leaseweb wordt zelfs een verspreider van kinderporno genoemd. Dat is schandalig. Iedereen weet dat een datahotel niet verantwoordelijk is voor wat zijn gasten verspreiden.

En iedereen weet dat elke serieuze provider actief meewerkt aan het blokkeren van zulke sites.

Maar dan moet de overheid wel zijn werk doen! Als de KLPD al niet kan vaststellen dat er sprake van kindermisbruik is, kan een systeembeheerder dit dan wel?

Punica, 11 april 2008 10:58 am

Ik ben het helemaal met je eens Stef, ik hoop en verwacht eigenlijk ook dat Leaseweb juridische stappen onderneemt tegen Nova.

Een fullscreen rectivicatie tijdens Nova lijkt me wel wat :)

Mark, 11 april 2008 11:38 am

@Punica:
Eis dan een item van 10 minuten waarin alle fouten gecorrigeerd worden.

 • Pingback: NOVA criminaliseert LeaseWeb ten onrechte · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.