Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet-censuur door nieuw wetsvoorstel?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 juli 2010 08:05 uur

Een nieuw wetsvoorstel geeft het openbaar ministerie onbeperkt de mogelijkheid om elke website door een provider uit de lucht te laten halen. De Officier van Justitie kan om medewerking van de provider af te dwingen bij voorbaat een dwangsom opleggen. Op Geenstijl en Bits of Freedom wordt heel hard censuur geroepen. Is dat terecht?

Op dit moment is het nog zo dat een Officier van Justitie een provider niet kan vervolgen, tenzij de provider niet meewerkt na een bevel van de Officier van Justitie, die op zijn beurt weer toestemming van de rechter-commissaris nodig heeft (art. 54a Sr). In 2007 is er een onderzoek (pdf) naar dit artikel gedaan.

Dit wetsvoorstel lijkt de opvolging te zijn van het onderzoek. In de memorie van toelichting staat te lezen dat het OM zoveel mogelijk de Gedragscode Notice and Takedown volgt, maar indien nodig de beschikking moet hebben over een mogelijkheid om een provider tot medewerking te dwingen. Door dit wetsvoorstel is geen voorafgaande machtiging van de rechter-commissaris meer nodig, waardoor een OvJ zelfstandig kan bevelen dat informatie van internet moet worden verwijderd. Deze bevoegdheid mag de OvJ vrij uitoefen: “voor zover dit nodig is ter beĆ«indiging van een strafbaar feit of ter voorkoming van nieuwe strafbare feiten.”. Om medewerking van de provider af te dwingen kan de OvJ een dwangsom opleggen.

Wel creƫert het wetsvoorstel de mogelijkheid voor providers om in beroep te gaan bij de raadkamer van de rechtbank tegen zowel het bevel als tegen de opgelegde dwangsom. De eigenaar van de website zal die mogelijkheid waarschijnlijk ook hebben. De regering is daarom van mening dat de voorafgaande rechterlijke machtiging niet meer noodzakelijk is.

De vraag is, of dit wetsvoorstel vergaande internet-censuur in Nederland mogelijk maakt? Het antwoord is ja. Allereerst is het zo dat op dit moment de OvJ vooraf toestemming nodig heeft om een bevel tot ontoegankelijk maken te geven. In alle gevallen wordt nu dus nog vooraf getoetst. Mocht de OvJ dat verzuimen dan straft de rechter dat af, zoals eerder dit jaar bleek in een strafzaak tegen Budget Webhosting.

Als dit wetsvoorstel wet wordt, zullen providers braaf meewerken aan een bevel tot ontoegankelijk maken. Ook als men overtuigd is dat de rechter tot de conclusie zal komen dat het bevel onterecht is. Achteraf laten toetsen is mosterd na de maaltijd, want ondertussen is de website ontoegankelijk (geweest). Tot 30 september heeft u de tijd om op de internet consultatie van de regering te reageren. En kunt u ze uitleggen waarom dit wetsvoorstel waardeloos is!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.