Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag seminar over het energiezuinige en duurzame hostingbedrijf

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 21 april 2008 08:03 uur

DuurzamehostingAfgelopen donderdag werd door Cleanbits het seminar Hoe word je een Energiezuinig en Duurzaam Hostingbedrijf? georganiseerd. Tijdens het seminar werden vragen beantwoord als: Wat kan er gebeuren er als de overheid duurzame hosting verplicht stelt? Hoe bouw je een duurzaam datacentrum? Willen klanten wel voor duurzame hosting betalen?

Piet van Reeuwijk van PublieksWerk
Het seminar werd ingeleid door dagvoorzitter Piet van Reeuwijk van PublieksWerk en voormalig communicatiemanager EuroNet. Die twee mogelijkheden ziet, namelijk dat de hostingbranche zelf energiezuinig gaat werken of de overheid dat oplegt. Overheidsregulering kan er toe leiden dat je een wereldkampioen wordt of kapot gaat.

Dat is in het verleden ook gebeurt bij de Hoogovens waar jaarlijks een groot aantal doden te betreuren waren. De overheid vond dat niet langer kunnen en verplichte Hoogovens op om het jaarlijkse aantal doden terug te brengen. Op het moment dat Hoogovens dat gelukt was, kwam de overheid nu ook nog eens met regels over het milieu, waarbij moest worden bijgehouden wat er precies werd uitgestoten door de Hoogovens.

Het aantal ongelukken werd teruggebracht door precies in kaart te brengen hoe alle processen werkte, waardoor de risico’s konden worden aangepakt, daardoor kreeg Hoogovens meer vat op haar productieprocessen en kon ze efficiënter gaan werken en ook een hogere kwaliteit leveren. Het zelfde gold voor de uitstoot, als je precies weet wat je uitstoot, weet je ook precies welke materialen je gebruikt. Op die manier werd Hoogovens wereldkampioen in kwaliteitsstaal.

Remy Stolk van Eneco
Remy Stolk van Eneco vertelde hoe en waarom er naar groene stroom moet worden overgestapt. Hierbij speelt het begrip Trias Energetica, dat een drie-stappen-plan inhoud om stap voor stap duurzaam te worden. Deze drie stappen zijn:

 1. Terugdringen van onnodig energieverbruik;
 2. Voor de resterende behoefte zoveel mogelijk duurzame energie inzetten;
 3. Zuinig en efficiënt gebruik maken van fossiele bronnen.

De reden om duurzaam te opereren is, naast een besparing op het energieverbruik, ook omdat de markt er om vraagt. Al is het wel zo dat het percentage bedrijven dat groene in plaats van grijze stroom bij Eneco afneemt in vergelijking met de consumentenmarkt laag.

Duurzaamheid en het gebruik van groene energie is vooral hoog in de horeca, waarbij het vooral gaat om grote (hotel)ketens die al dat op verschillende manieren zich een duurzaam imago proberen aan te meten. Daarbij is het zo dat dat soort bedrijven ook eisen aan de duurzaamheid van hun leveranciers en nog een stap verder de leveranciers van de leveranciers stellen. Het wordt niet langer geaccepteerd dat er een BV’tje is dat zich als duurzaam voordoet, terwijl daarachter een gifbelt verscholen zit.

Een andere interessant punt, wat groene stroom nou eigenlijk is. Stroom is gewoon stroom, alleen de wijze van opwekking is anders. Daarom wordt bij de opwekking van stroom uit duurzame bronnen een certificaat uitgegeven die op een rekening met certificaten wordt bijgeschreven. Deze certificaten zijn (internationaal) verhandelbaar.

In Scandinavische landen wordt vrijwel alle energie opgewekt uit waterkracht, de certificaten die daar uit voorkomen worden verhandeld en zo levert men in die landen ook “grijze” stroom die feitelijk met waterkracht is opgewekt en in andere landen (zoals Nederland) “groene” stroom die niet uit duurzame bronnen hoeft te zijn opgewekt. Op die manier wordt grijze stroom in bepaalde gevallen groen gewassen.

Siemon van den Berg van NXS
Siemon van den Berg van NXS vertelde hoe hij in 12 maanden tijd een duurzaam datacentrum (DCG Amsterdam) heeft gebouwd. Het project begon in oktober 2006 met een eerste haalbaarheidsstudie en zorgde er voor dat er in oktober 2007 met testen begonnen kon worden en in november 2007 de eerste klanten in het datacentrum online zijn.

Veel datacentra zijn redelijk inefficiënt en de rato energie gebruik op de datavloer tegenover het energieverbruik van het datacentrum totaal is slecht, dat wordt uitgedrukt in een Energy Usage Effectiveness (EUE). Om zo efficient mogelijk te werken is er in DCG Amsterdam op een aantal dingen gelet:

 • Free cooling door middel van de buitenlucht
 • Inzetten efficiënte UPS-systemen
 • Cold-corridor opstelling op de datavloer
 • Mogelijkheden bekijken om kantoren met restwarmte te verwarmen

Over het laatste punt verwees Van den Berg naar het feit dat er in Zwitserland met de restwarmte van een datacentrum een zwembad wordt verwarmt. Naar dergelijke oplossingen is Van den Berg ook aan het kijken, op een steenworp afstand staat bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Dell, het zou geweldig zijn om bijvoorbeeld dat kantoor met de restwarmte te verwarmen.

Naast het zo efficient mogelijk met energie omgaan gebruikt DCG Amsterdam ook enkel groene stroom en daarnaast compenseert NXS haar CO2 uitstoot ook nog eens door de eerste 0,5 hectare eiken bos in het eerste Nederlandse internetbos dat door Cleanbits wordt gerealiseerd aan te kopen.

Réne Post van Cleanbits
Réne Post van Cleanbits en daarmee tevens de initiatiefnemer en organisator van het seminar begon zijn presentatie met een interessant feit: Het Vlaamse bedrijf OpenMinds biedt sinds enige tijd CO2 compensatie voor haar hosting aan, al moeten klanten daar wel iets meer voor betalen. 3 van de 4 klanten van OpenMinds kiest voor de duurdere optie. Er is dus markt voor CO2 neutrale webhosting en de consument wil er blijkbaar ook voor betalen.

Een ander voorbeeld dat Post noemde is Rackspace dat in Engeland voor elke server die wordt opgeleverd 1 boom wordt geplant. Post vroeg zich af of dat wel voldoende is om alle CO2 uitstoot van die server te compenseren. Op basis van een stroomgebruik van 5Kw per rack, komt het uit op zo’n 33 ton CO2 per jaar per rack. Dit terwijl een hectare bos in Nederland over 99 jaar zo’n 500 ton aan CO2 opneemt. Nu is 5Kw per rack wel wat hoog, maar ook al is het de helft dan is de compensatie van CO2 nog steeds te weinig. CO2 compensatie is daarom ook niet genoeg, het gebruik van groene stroom alsmede het terugbrengen van het energiegebruik is net zo belangrijk.

Cleanbits wil alle CO2 neutrale hosters in kaart te brengen en met de “greencheck” op de Cleanbits.org website ontsluiten, zodat alle hosters, ook al compenseren ze niet via Cleanbits als groen worden bestempeld. De ambitie van Cleanbits is groter dan alleen Nederland en daarom is Post druk op zoek naar vrijwilligers die wereldwijd groene hosters en datacentra in kaart gaan brengen.

Op dit moment is er al een API beschikbaar van de “greencheck” waarmee hosters die op hun eigen website kunnen zetten. Zo zou een hoster als een bepaalde website niet groen is, meteen een aanbieding kunnen doen aan de bezoeker, om naar hem toe te verhuizen, omdat zijn hosting wel groen is.

Verder is Cleanbits bezig met het eerste Nederlandse internetbos, dat zal worden beheerd door Het Gelderslandschap, de eerste twee percelen zijn door IS en NXS aangeschaft. Aankomende dinsdag wordt in eerste perceel van IS de eerste boom geplant door niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk. Er zijn ook nog percelen beschikbaar in het internetbos, voor die hosters die hun CO2 uitstoot willen compenseren.

Geweldig seminar!
Tijdens het seminar zijn er tijdens de presentaties goede, stevige en vooral inhoudelijke discussies gevoerd over duurzaamheid en hosting. Het was absoluut een geweldig seminar op niveau en zeker geen verkooppraatje voor Cleanbits, integendeel. Duidelijk is dat de hostingbranche serieus aan het kijken is om duurzaam te opereren en daarnaast CO2 uitstoot die toch ontstaat te compenseren.

Complimenten aan Réne Post van Cleanbits voor het organiseren van dit succesvolle seminar!

De aanwezigen (ik zelf ontbreek, iemand moest de foto maken):Seminar Hoe word je een Energiezuinig en Duurzaam Hostingbedrijf?

Wido, 21 april 2008 11:19 am

Ik denk zelf dat veel hosters al druk bezig zijn met compenseren, juist omdat een hoster die paar tientjes per maand per rack wel voelt in zijn totale rekening.

Voor ons was de overstap naar blade-servers erg interessant, dat scheelt ons meer dan enkele tientjes per maand en de investering was niet zo heel erg hoog.

De trend heeft nog even nodig, maar ik zie wel om me heen dat iedereen servers neerzet die zo zuinig mogelijk zijn.

Overheidsregulering lijkt me op dit punt dan ook niet nodig.

Sebastiaan Stok, 21 april 2008 11:48 am

"Terugdringen van onnodig energieverbruik;"
Zelfs voor kantoor gebruikers is dit te doen, zo kan je de computer instellen nadat een uur niet is gebruikt automatisch in de slaapstand te laten gaan.

Beter is gewoon helemaal uit, maar het scheelt toch aardig wat. En kost geen lange opstart tijd.
En als de computer voor korte tijd niet gebruikt (lunch pauze) zet hem dan ook in de slaapstand.

En gebruik je hem voor langere tijd niet (langer dan 5 uur) zet hem dan gewoon helemaal uit. Ook het stekkerblok!
Zelf merk ik dat dit echt veel scheelt.

Frank Louwers, 21 april 2008 12:21 pm

Leuk dat ze ons vermeldden in hun introductie. Toch ben ik het niet 100% eens met hun manier van werken, ik heb wat opmerkingen op onze blog geplaatst: http://www.openminds.be/article/groene-hosting-geen-boompjes-graag

Rene Post, 21 april 2008 4:12 pm

Beste Frank,

Ik heb Openminds als voorbeeld gebruikt, omdat hosting-bedrijven nog vaak lijken te denken dat het hun klanten niet uitmaakt wat ze doen. Dat was ooit inderdaad zo, maar veranderd nu snel.

Het helpen creeeren van dat bewustzijn is de missie van Cleanbits, niet het verkopen van CO2-compensatie. De reden waarom we het toch doen, is voor sites die niet kunnen of willen verhuizen, dan is dat in ieder geval een optie.

De gold standard is mooi, aanplanten in NL nog mooier. Het feit dat de boom ooit weer omvalt is niet zo'n issue, het Internetbos blijft gegarandeerd minimaal 99 jaar staan (en de bedoeling is 250 jaar). Ik heb er alle vertrouwen in dat in de 22e of 23e onze achterachterkleinkinderen de CO2-uitstoot wat beter zullen hebben georganiseerd dan nu het geval is.

Dus, volgens mij zijn we het met elkaar eens! ;-)

Succes met Openminds,

Rene.

Punica, 21 april 2008 4:33 pm

Iets zegt mij in mijn achterhoofd dat bedrijven liever efficienter gaan werken omdat ze dan minder energie kosten hebben en in de 2e plaats het milieu beter behandelen als andersom.

Sebastiaan Stok, 21 april 2008 4:37 pm

Klopt, maar dan dan nog :)
Als ze efficienter gaan werken en daarmee ook het milieu helpen is dat alleen maar mooi meegenomen.

Zoek niet in het al het positieve naar het negatieve maar zoek in het negatieve het positieve.

 • Pingback: Themamiddag: ‘Duurzaam Internet, winst op alle fronten’ - 26 juni | ISPam.nl

 • groene stroom, 20 november 2008 9:25 pm

  Nu blijkt dat groene stroom een beetje een wassen blijkt is en ook nog eens duurder wordt (zie http://www.volkskrant.nl/economie/article1077332.ece/Groene_stroom_fors_duurder_na_Europees_voorstel), hoe zal dat 'duurzame hosting' beïnvloeden?

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.