Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Greenpeace zet Facebook in tegen Facebook

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 september 2010 08:04 uur

De kracht van Facebook wordt door Greenpeace gebruikt in de strijd tegen de sociale netwerksite zelf. Greenpeace wil Facebook dwingen om een milieuvriendelijker datacenter te bouwen en heeft op Facebook  inmiddels een half miljoen medestanders gevonden.

De milieuorganisatie uittte eerder al haar onvrede over de plannen van Facebook om in Prineville een datacenter te bouwen op basis van energie afkomstig van steenkolen. Het internetbedrijf kondigde in januari aan een eigen rekencentrum van bijna 11.000 vierkante meter te bouwen in Prineville, een stadje met ongeveer 10.000 inwoners in het westen van de Verenigde Staten.

Woensdag heeft Greenpeace-directeur Kumi Naidoo in een brief aan Facebook-directeur Mark Zuckerberg geschreven dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor het enorme energieverbruik van zijn bedrijf en dat hij ‘klimaatleiderschap’ moet tonen. Greenpeace wil dat het datacenter van Facebook op duurzame energie gaat werken.

“Vanwege de enorme verwachte groei tot 2015 van cloud computing-bedrijven zoals Facebook, heeft dit bedrijf een zeer belangrijke rol te vervullen in het gebruik van duurzame energiebronnen om daarmee de ergste effecten voor de klimaatverandering te voorkomen”, schrijft Kumi.

“Ik nodig u uit om met mij hierover in discussie te gaan zodat we samen de milieudoelstellingen en groeiplannen van uw bedrijf kunnen bespreken”, aldus Kumi. Het is niet bekend of Zuckerberg al op de brief heeft gereageerd.

Dubbel
Overigens gebruikt Greenpeace als activistische organisatie zelf regelmatig Facebook om medestanders aan zich te binden en publiciteit te krijgen. De voorstellen om een eigen datacenter te bouwen die draait op kolen, waren voor Greenpeace voldoende reden om een actie te starten.

Bovendien is later bekend geworden dat Facebook van plan zou zijn om het datacenter twee keer zo groot te maken als eerder gepland en dus zou het energieverbruik, en de belasting voor het milieu, nog groter zijn dan aanvankelijk gedacht.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.