Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Meeste isp’s nog lang niet klaar voor IPv6

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 september 2010 08:06 uur

Bijna alle grote isp’s in Nederland zijn nog druk bezig met de uitrol van Ipv6. Ook is er nog veel onduidelijk over het aanbieden van IPv6. Dat blijkt uit een rondgang van ISPam.nl onder veertien Nederlandse accessproviders.

Op dit moment is het voor consumenten alleen bij XS4ALL mogelijk om via IPv6 te internetten. De provider besloot eind augustus om IPv6 voor alle klanten mogelijk te maken. Ook Concepts ICT biedt IPv6-ondersteuning aan grootzakelijke klanten aan, maar verder blijft het vooral bij interne testprojecten en inventarisaties.

Nederlandse accessproviders erkennen allemaal het belang van het nieuwe internetprotocol, maar voor een aantal providers bestaat er simpelweg nog geen noodzaak om al haast te maken met de uitrol ervan. “We hebben voldoende publieke ip-adressen tot onze beschikking om alle internetverkeer en services op IPv4 af te handelen”, reageert een woordvoerder van Online. Ook Zeelandnet zit naar eigen zeggen voorlopig ‘niet in de knel’ met het aantal IPv4-adressen. “Ik durf u dan ook met enige zekerheid te stellen dat wij dit jaar niet meer zullen faseren naar IPv6.”

Afgezien van de noodzaak spelen de hoge kosten ook een grote rol bij providers. Een internetprovider moet zijn complete netwerk en netwerkapparatuur omzetten naar een nieuwe IPv6-omgeving, zo legt een woordvoerder ons uit.

Toch waarschuwde IPv6 Task Force-voorzitter Erik Huizer onlangs nog voor het uitstellen van investeringen gericht op IPv6. Hij adviseert providers om IPv6 onderdeel te maken van elke investering. Op die manier hoeft er niet in een keer op IPv6 te worden overgestapt, want dat is veel te duur, zo verwacht Huizer. Bovendien dreigen providers die nu nog niet in IPv6 investeren klanten kwijt te raken. En dat kan, in combinatie met de hoge investeringskosten, leiden tot faillissementen, aldus Huizer enkele weken geleden.

Hardware
Naast de technische uitrol aan de kant van de provider, is het overstappen op IPv6 bij consumenten ook niet eenvoudig. Zo laat XS4ALL weten dat gebruikers wel een router nodig hebben die native IPv6 ondersteunt. “Deze zijn nog redelijk schaars”, voegt de provider eraan toe.

Ook Tweak waarschuwt voor problemen bij consumentenhardware.  “De meeste dsl-modems hebben geen ondersteuning voor ip-ip tunnels. Sommige modems hebben zelfs niet eens ondersteuning voor forwarding daarvan. De meeste klanten die nu een IPv6-tunnel bij ons hebben, hebben een linux-doos aan hun dsl-verbinding hangen met het dsl-modem in bridge mode.”

Concreet
Over wanneer IPv6 voor consumenten beschikbaar komt, durven maar weinig isp’s concreet te zijn. “Tele2 Nederland zal IPv6 pas commercieel inzetten als haar klanten hier een concrete behoefte aan hebben. Echter, deze behoefte wordt nog niet op korte termijn verwacht.” En soortgelijk antwoord geeft Ziggo: “Helaas is vooralsnog onbekend wanneer Ziggo IPv6 zal uitrollen”.

Ook InterNLnet antwoordt dat het nog niet bekend is wanneer IPv6 volledig ondersteund zal worden. “Zodra hierover meer informatie bekend is, zullen wij dit communiceren in onze nieuwsbrief en op de website.” Van Caiway kregen we een zelfde antwoord.
Alleen UPC is iets specifieker over de introductie van IPv6 op grote schaal. “Ons (internationale) netwerk zal eind 2010, begin 2011 klaar zijn. Volgens de huidige planning zullen we IPv6-adressen in de loop van 2011 introduceren.”

Struisvogels
“Het is goed dat de meeste providers wel bezig zijn met IPv6”, reageert Erik Huizer, als voorzitter van de IPv6 Task Force. “Dat ze het nu nog niet aanbieden is begrijpelijk, maar het is slim om de investeringen in IPv6 mee te laten lopen met andere reeds geplande investeringen.”

Huizer begrijpt alleen niets van providers die zeggen dat ze IPv6 niet nodig hebben omdat ze genoeg IPv4-adressen hebben. “Wat een struisvogels zijn dat. Elders in de wereld is dat natuurlijk niet zo en komen vanaf volgend jaar steeds meer mensen en diensten online die alleen IPv6 aankunnen”, aldus Huizer. “Hoe weten die providers zo zeker dat hun klanten niet met die nieuwe Internetgebruikers en/of diensten willen communiceren?”

Ondersteunt uw internetprovider al IPv6? Bekijk hier de volledige lijst met reacties (pdf)

Josbert, 7 september 2010 9:27 am

De transitie naar IPv6 begint niet in de toekomst, maar is al eerder begonnen. Beschikt u nu niet over IPv6, dan kunt u vandaag al niet meer iedereen bereiken via internet. Het kritische punt komt sneller dan u misschien denkt. Indien u nog niet begonnen bent, dan loopt u achter.

Het hebben van voldoende IPv4 adressen is totaal niet relevant. Er zijn nu al veel adressen alleen bereikbaar via IPv6. Veel van deze adressen zijn te vinden in Azie, maar ook steeds vaker in de rest van de wereld.

Sebastiaan Stok, 7 september 2010 12:02 pm

Alleen UPC is iets specifieker over de introductie van IPv6 op grote schaal. “Ons (internationale) netwerk zal eind 2010, begin 2011 klaar zijn. Volgens de huidige planning zullen we IPv6-adressen in de loop van 2011 introduceren.”

YES! Dat is goed nieuws.

@Josbert: Inderdaad, UPC en XS4ALL zijn te minste hiermee bezig.

OT: Inmiddels is IPv6 bij onze diensten ook mogelijk :)

Alex Bik, 7 september 2010 3:46 pm

Welja, laten we de eerste zakelijke ISP in Nederland die serieus met IPv6 bezig is en die vorig jaar de IPv6 awards in de categorie ISP's gewonnen heeft gewoon maar even niet noemen. Niet relevant natuurlijk.

Concepts ICT? Wie zijn dat? Ohja, die freubelen ook wat met IPv6 tegenwoordig.

Juul, 7 september 2010 4:08 pm

Tweak: "omdat BBned en Tiscali dit beide niet ondersteunen"

Klinkt mij als grote onzin. Als ze ATM afnemen moet Tweak er gewoon voor zorgen dat ze ipv6 aan hun kant aan de praat geslingerd krijgen.

Sebastiaan Stok, 7 september 2010 4:09 pm

Kennelijk wist ISPam niet dat Bit ook DSL internet toegang bied :)

Alex Bik, 7 september 2010 5:17 pm

@Juul: Zo heet dat, als je iets nog niet aan de gang geslingerd hebt wat je wel aan de gang zou *kunnen* slingeren: Niet ondersteunen.

@Sebastiaan: Ja hoor, dat wisten ze wel degelijk. Dit artikel op ISPam.nl gaat er over: http://www.ispam.nl/archives/17733/20-accessklanten-bit-stapt-over-op-ipv6/ Misschien degene die dit artikel geschreven heeft niet, maar dan heeft hij zich niet erg in de materie verdiept. Bovendien stond er nergens in het artikel dat het specifiek over DSL ging en in de zakelijke markt is DSL (al lang) een aflopende zaak. En IPv6 over ethernet diensten doen we al zo lang als we ethernet diensten leveren.

Niels Raijer, 7 september 2010 7:16 pm

Jammer dat Introweb niet genoemd werd, waar ik al bijna een jaar dual-stack aan het ADSL'en ben (niet experimenteel), en die tevens geruime tijd een 8 Mbps ADSL-lijn voor 6 euro per maand verkochten -- IPv6 only -- aan degenen die wel eens meer over IPv6 wilden leren. Ook dit wist ISPam.nl heus wel: http://www.ispam.nl/archives/10952/introweb-eerste-met-alleen-ipv6-internetverbinding/

bas, 7 september 2010 9:26 pm

"Concepts ICT? Wie zijn dat? Ohja, die freubelen ook wat met IPv6 tegenwoordig."

@alex,
tut tut Niet zo bitter.

Er zou ook zo een reactie kunnen zijn "Wie is bit? mijn enkele dedicated server doet evenveel mbit/s als hun hele netwerk"

Niet dat ik vindt dat volume veel zegt...

Alex Bik, 7 september 2010 9:47 pm

Right. Afgezien van 't feit dat je natuurlijk zelf
ook wel weet dat dat onzin is, mag het ook als
algemeen bekend worden beschouwd dat de nadruk bij BIT op kwaliteit ligt ipv op kwantiteit.

En het ging over IPv6. Daarmee zijn we verder dan alle andere ISP's. Dat is niet iets wat ik bedacht heb, maar iets wat door een onafhankelijke commissie is vastgesteld. Om dat dan niet te noemen maar een andere isp wel is geen staaaltje topjournalistiek. Je gaat je bijna afvragen wat Concepts daar voor betaald heeft.

Tonnie, 8 september 2010 12:02 am

Alex, je zou ook eens kunnen denken dat iedereen een beetje moe word om overal Bit en IPv6 in een zin te moeten lezen.
Ja jullie zijn er een voorloper in, prima, die heb je ook nodig in de wereld, maar dat daarom iedereen maar continu veren in jullie reet moet steken is natuurlijk ook overdreven. je gaat je bijna afvragen wat Bit betaald om altijd maar in IPv6 stukken genoemd te worden.

Alex Bik, 8 september 2010 12:15 am

Denk je niet dat als de rest ook (eindelijk) eens wat aan IPv6 zou doen, ze waarschijnlijk ook genoemd
zouden worden?

Tonnie, 8 september 2010 12:36 am

Eigenlijk moet je als trekker van de kar gewoon blij zijn met de hoeveelheid aandacht er aan IPv6 word besteed op het moment, dat jullie een keer niet genoemd worden is voor jullie jammer, maar in dit artikel worden sowieso veel partijen genoemd die nog niet klaar zijn.
De heisa die jij ervan maakt komt in iedergeval nogal triest over.

Stephan, 8 september 2010 1:55 am

Eerlijk gezegt zou ik ook best pissig worden als steeds gezegt wordt dat xs4all de eerste is met ipv6 en dat BIT dan niet genoemt wordt. Want dat kom ik steeds tegen op google. Ik mag dan wel klant zijn van xs4all, maar dat neem ik ze wel kwalijk. En inderdaad..... we hebben nog genoeg ipv4 adressen, dus het is nog niet nodig is natuurlijk een belangelijk antwoord ! Jammer genoeg is er nog niet veel keuze aan ipv6, de providers hebben daar zichzelf mee en de klanten zijn ook de dupe. Maar ja.... die willen zowieso goedkoop uit zijn i.p.v. een kwaliteitsprovider te kiezen. Nou ja.... die paar duizend ipv6 websites.... die kan je dan niet bekijken enzo. Het groeit harder dan je denkt !

bas, 8 september 2010 2:44 am

"Right. Afgezien van ‘t feit dat je natuurlijk zelf ook wel weet dat dat onzin is, mag het ook als
algemeen bekend worden beschouwd dat de nadruk bij BIT op kwaliteit ligt ipv op kwantiteit."

Tja.
web 1.0 was inderdaad nog laag in bandbreedte, maar web 2.0 is nou eenmaal wat hoger van volume qua dataverkeer. Blijkbaar lopen jullie klanten nog wat achter? (wel wat tegenstrijdig gezien het voorlopende IPv6 aspect van BIT.)

Alex Bik, 8 september 2010 8:34 am

@bas: Waarom ben je zo gefixeerd op bandbreedte, daar ging het toch helemaal niet over? We zijn geen prijsvechter en daarom kiezen clubs die veel verkeer voor weinig willen doen vaak niet voor BIT. Bedrijven die wel voor BIT kiezen zijn bedrijven waar het meteen geld kost als het niet werkt. Denk grote webshops. Denk financiele transactievererkers. En daarbij komt dat onze focus de laatste jaren vooral op de datacentermarkt ligt en minder op de ISP markt. En aangezien we carrier neutral zijn, komt het ook voor dat klanten voor andere netwerken kiezen. Of dat het spul helemaal niet aan het internet hangt. We doen veel uitwijk bijvoorbeeld. Dus ja: Er zijn zat ISP's die meer (extern) verkeer doen dan wij. Maar dat lijkt me niet relevant.

Meer zeg ik er niet over. Ik ben het met Tonnie eens dat de hele heisa die er nu over ontstaat nogal overdreven is.

Johan Mulder, 8 september 2010 10:47 am

@Juul: Wat nou als Tweak dat toevallig niet doet?
Tiscali ondersteunt overigens niet eens afname op ATM.

Alain, 8 september 2010 11:03 am

Wat een nondiscussie over die bandbreedte. Heeft echt helemaal niets te maken met hoe groot of goed een bedrijf is en het heeft nog minder te maken met dit artikel.

Als je als 'journalist' een opsomming gaat maken moet je je huiswerk gewoon goed doen, doe je dat niet en vergeet je enkele prominenten te noemen, dan zal dat inderdaad wat gevoelige snaren raken.

Juul, 8 september 2010 11:19 am

@Johan,

Hoogtijd om een Ethernet of ATM interconnect te realiseren ;)

Tudududud, 8 september 2010 11:29 am

Alex, hoewel ik het eigenlijk altijd eens ben met je ben ik het nu niet met je eens.

Ja, het was wel netjes geweest als ispam Bit even genoemd had. Maar dit artikel focused zich duidelijk op consumenten access isps en in dat opzicht lijkt het me relevanter dat men Xs4all hier noemt die primair access lijnen verkoopt aan 100.000'n klanten als Bit dat die paar access lijntjes per jaar aan zakelijke klanten levert.

Niet zo zuur doen.

Alex Bik, 8 september 2010 11:48 am

Ghehe :)

XS4ALL hoor je me ook niet over, da's een consumenten ISP en BIT niet. Het ging me over de zakelijke ISP die expliciet in het verhaal genoemd werd.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.