Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Manager U2: isp’s profiteren onterecht van filesharing

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 september 2010 08:03 uur

Paul McGuinness, de manager van de muziekband U2, blijft in de publiciteit de isp’s de zwarte piet toespelen omdat de internetbedrijven ten onrechte zouden profiteren van het illegaal downloaden van allerlei bestanden door gebruikers.

In januari van dit jaar uitte McGuinness al deze omstreden opvatting. De Britse isp Entanet reageerde gepikeerd en antwoordde met de mededeling dat ‘McGuinness zich maar beter op de muziek kan richten omdat hij daar tenminste verstand van heeft’.

Deze week is er weer een rel ontstaan omdat hij in het augustus-nummer van GQ magazine dezelfde opvatting heeft geuit. “Gratis content heeft de winst van technologie- en telecombedrijven flink geholpen”, zo schrijft hij. Volgens McGuinness is illegale bestandsuitwisseling de belangrijkste reden waarom de winstmarges van isp’s zijn gestegen.

Entanet beweert juist dat consumenten veel meer bandbreedte eisen tegen de laagste prijs, waardoor de winstmarges alleen maar zijn gedaald. “Iedereen in de internetbussiness weet ook dat het duurder is om illegale downloaders te ondersteunen omdat zij extra veel bandbreedte verbruiken”, aldus de Britse provider.

Toch ziet McGuinness een toekomst waarbij consumenten een toeslag betalen voor muziekdiensten op internet, bovenop het bedrag dat ze aan hun isp betalen voor internettoegang. Hij voelt zich hierbij gesterkt door onderzoeksresultaten die onlangs van Ovum uitkwamen. Volgens onderzoekers zouden isp’s in Groot-Brittannië in 2013 ongeveer 100 miljoen pond extra aan omzet kunnen binnenhalen door aanvullende diensten, zoals abonnementen op muzieksites en downloadbundels, bij internetabonnementen te verkopen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.