Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Comcast denkt over datalimiet van 250GB

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 mei 2008 08:02 uur

Comcast blokkeert P2P verkeerComcast, de grootste kabelaar van de VS, is van plan om een datalimiet van 250GB in te stellen voor haar internet abonnementen, zo heeft een insider tegenover Broadband Reports verklaart. Comcast heeft het bericht bevestigd.

De afgelopen periode heeft Comcast veel negatieve publiciteit over zich heen gekregen, omdat het bedrijf P2P dataverkeer blokkeert dan wel frustreert. Al lijkt de reden voor zowel het blokkeren van P2P als het datalimiet te zijn dat Comcast de load op haar netwerk door enkele gebruikers wil terugbrengen. De maatregel zou voor maar 14.000 abonnees van Comcast gevolgen hebben, 0.1 procent van de 14.1 miljoen abonnees die Comcast heeft.

De Comcast insider:

De bedoeling lijkt te zijn om abonnees aan te pakken die continue veel meer downloaden dan de gemiddelde gebruiker zonder abonnees te treffen die zo nu en dan even excessief downloaden. Zover ik weet geldt het datalimiet niet voor uploads, althans niet initieel.

Abonnees mogen één keer (maand) per jaar het datalimiet overschrijden, abonnees die vaker over het datalimiet heen gaan moeten 15 dollar per 10GB extra bijbetalen.

Ondanks dat ik in principe tegen datalimieten ben vindt ik, op het bijbetalen voor overgebruik na, het idee niet eens zo slecht. Op dit moment nemen 0.5 procent van de internetters 40 procent van het dataverkeer voor hun rekening. Datalimieten zouden daar tegen kunnen helpen. Een datalimiet van 250GB per maand betekent dat je 24/7 non-stop met zo’n 0.78Mbps kan downloaden, dat moet ruim voldoende zijn voor de gemiddelde gebruiker. Voor zware downloaders zouden dure flatfree abonnementen kunnen worden geïntroduceerd. Op die manier wordt er weer evenredig voor de netwerkbelasting van ISP’s betaald.

Punica, 9 mei 2008 9:49 am

Helemaal geen slechte zet, de goede gebruikers lijden immers onder de hele zware slechte gebruikers en zelfs een regelmatig downloader moet rond kunnen komen met 250GB.

Alleen de prijs per extra 10GB is wel belachelijk hoog.

TotallyHosted, 9 mei 2008 11:36 am

250 GB is in elk geval een stuk realistischer dan de limieten die ik steeds lees van de providers in Belgie.

AlexanderOnline, 9 mei 2008 4:05 pm

250gb is zelfs voor een zware gebruiker meer dan voldoende. Prima idee dus.

Blogem, 10 mei 2008 8:44 pm

[quote]Ondanks dat ik in principe tegen datalimieten ben vindt ik, op het bijbetalen voor overgebruik na, het idee niet eens zo slecht.[/quote]

Naar mijn idee is het de eerlijkste manier om af te rekenen als iemand niet een flatfee lijn afneemt. 'De gebruiker betaalt'.

Thomas Wouters, 11 mei 2008 2:47 am

het bedrag dat je bij overschrijding moeten betalen is echt buiten proportioneel.

In een gemiddeld DC betaal je 35E/mbit (300GB) het is mij moeilijk aan me verstand te peuteren dat 10GB transporteren naar een klant 15E kost.

iest van 1E/10GB lijkt me realistischer

MikeN, 12 mei 2008 1:23 pm

Sure, een MBit 95% is 300 GB. Hou je er wel rekening mee dat er al verlies wordt gemaakt op iedereen die 250GB traffic doet, en ze liever hebben dat je er zoveel mogelijk bij uit de buurt blijft. 10 cent per GB zie je overigens niet eens bij veel coloaanbiedingen, laat staan als je het ook nog moet transporteren naar een klant.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.