Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Regeerakkoord langs de internet-meetlat

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 1 oktober 2010 08:08 uur

Het nieuwe regeerakkoord van het kabinet ‘Bruin 1’ wordt overal nageplozen. ISPam.nl bekeek het akkoord op het fenomeen internet en ict.

De letters ict komen alleen voor in het woord ‘delict’, niet vreemd voor een bruin kabinet. Het woord internet komt twee keer voor. Het woord informatiemaatschappij wordt alleen genoemd in het hoofdstuk veiligheid. Ook in het hoofdstuk ‘economie’ geen aandacht voor ict.

Conclusie:  volstrekt geen uitgewerkte ideeën noch enige visie als het gaat om de informatiemaatschappij, ict en internet.

De oogst :

1. ‘Het kabinet bevordert een vrij en open internet.’ Een mooi uitgangspunt maar de praktijk zal anders gaan leren zeker nu het Gallo rapport door de EU is aangenomen.

2. ‘Het kabinet komt met een integrale aanpak van cybercrime.’ De vraag is of het kabinet beseft wat dat inhoudt en wat dat betekent voor de positie van isp’s.

3. ‘Informatieveiligheid en bescherming van persoonsgegevens wordt verbeterd. Hieronder valt een in het leven te roepen meldplicht voor datalekken aan de nationale toezichthouders.’ O, ok hier kan niemand tegen zijn maar het getuigt niet van een achterliggende visie. Het is het enige hoofdstuk dat iets dieper ingaat op ict en informatiebeveiliging dan een paar regels.

Naast de 3 punten is er niet veel meer. Dat belooft niet veel goeds voor aftapverplichting, dataretentiewet, actieve opsporing door isp’s van criminelen etcetera. De kans bestaat dat het nieuwe kabinet alleen naar deze zaken kijkt, zonder het een totaalvisie heeft op de onderwerpen rekening houdend met de technische mogelijkheden en effecten voor de vrijheid.
Het wordt nog erger nu Piet Hein Donner genoemd wordt als minister van veiligheid. Hij heeft in het verleden al vaak laten blijken dat hij op geen enkele wijze gehinderd wordt door enige kennis als het gaat om dit onderwerp.

De link tussen een digitale samenleving, meer welvaart en werkgelegenheid wordt nergens gelegd. Er wordt dus ook geen beleid op gemaakt.

De branche zal zich actief moeten organiseren om gezamenlijk richting de overheid op te trekken. Dan kan er misschien nog enige visie in het beleid tot stand worden gebracht.


Peter, 1 oktober 2010 10:16 am

Vind je nu echt dat je objectief gekeken hebt ? De eerste zin ‘Bruin 1? bevat al stemmingmakerij die vanuit de linkse hoek erin geslagen wordt....

Max, 1 oktober 2010 10:48 am

@Peter, eens!
maar ook eens over wat John schrijft over Donner..

patrick, 1 oktober 2010 10:49 am

kort door de bocht artikeltje, gewoon omdat het moest ?; kleur bekennen kan ook gewoon door het gewoon te schrijven. Niks mis mee.

Alexander, 1 oktober 2010 11:53 am

Ik denk dat John met zijn 'bruin 1' gewoon citeert uit de media want dit is al menigmaal voorbij gekomen intussen. Dus niks stemmingmakerij.

Mark, 1 oktober 2010 5:13 pm

@Peter: Bij bruin kun je denken aan een bruin cafe (werd ook in P&W zo beschreven denk ik). Een bruin cafe kan zeer gezellig zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.