Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Samenvatting SIDN jaarverslag 2007

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 22 mei 2008 08:14 uur

SIDNSIDN heeft haar jaarverslag over 2007 gepubliceerd. Interessant aan dit jaarverslag is dat er een overzicht in staat van de zaken waarover de Raad van Toezicht gesproken heeft en blijkt uit het jaarverslag de ambitie om “nieuwe markten te ontwikkelen cq. te betreden”. Wie gaat dat betalen?

23 procent groei .nl-domeinnamen in 2007
De ontwikkelingen in 2007 van SIDN zal ik hier niet nader beschrijven en zijn in het ISPam.nl jaaroverzicht 2007: SIDN grotendeels terug te lezen. Al is het wel noemenswaardig om te melden dat het .nl-domeinnaam in 2007 een mooie groei van maar liefst 23 procent heeft doorgemaakt en op 31 december 2007 de teller op 2.695.454 .nl-domeinnamen stond.

Winst: 1.100.374 euro
In financiële zin heeft SIDN het in 2007 zeer goed gedaan. De omzet steeg met 21 procent tot 10.538.773 euro en de winst ging van -215.757 euro in 2006 tot maar liefst 1.100.374 euro in 2007. Daarmee nam ook het eigen vermogen toe 13 procent toe tot 9.818.183 euro.

Personeel
Interessanter is de vooruitblik van SIDN op het volgende, of eigenlijk al lopende jaar 2008. SIDN vindt dat ze een sterke marktpositie heeft verworven en dat ze telkens meer een markt- en klantgerichte aanpak heeft. Ook stelt SIDN ambitieuze en deskundige medewerkers te hebben, maar tegelijkertijd zorgt de krapte op de (IT-)arbeidsmarkt er voor dat het lastig voor SIDN is om voldoende gekwalificeerd personeel te werven. Ondanks dat lukte het in de tweede helft van 2007 om enkele lang openstaande vacatures toch in te vullen.

Ontwikkeling van nieuwe markten
Op de thuismarkt (het .nl-domein) ziet SIDN nog geen verzadiging, maar desondanks stelt SIDN voor de uitdaging te staan om nieuwe markten te ontwikkelen cq. te betreden. De wereldwijde goede reputatie van SIDN en het groeiende relatienetwerk maken het mogelijk om nieuwe markten en producten te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is de gunning van de operatie van ENUM door de Nederlandse overheid aan SIDN. Ook de groei van het .nl-domeinnaam zal ook aanhouden door het betreden van de Nederlandse markt door buitenlandse ISP’s en hosters.

Administratieve vernieuwingen in 2008
In 2008 zal er een nieuwe UDRP-geschillenregeling worden ingevoerd, ter vervanging van de huidige arbitrageregeling en daarnaast zal ook (red: eindelijk!!) de mediation service worden ontwikkeld, on te bemiddelen voordat een geschil in een UDRP-procedure uitmond. De communicatie van SIDN wordt helderder in 2008 door het lanceren van een nieuwe website lanceren voor zowel deelnemers als het eindgebruikers waar informatie beter op te vinden is en ook van de reglementen voor deelnemers en houders zullen worden vervangen door eenvoudige algemene voorwaarden.

Technische vernieuwingen in 2008
Verder gaat aan de slag met distributed computing, waarbij het DRS-systeem over drie verschillende locaties zal worden verdeeld om zo Single Points of Failure (SPoF’s) te elimineren. Ook zal er een tweede Anycast DNS-server in gebruik worden genomen, om zo beter bestand te zijn tegen ondermeer DDoS-aanvallen. Ook zal het DRS systeem verder worden ontwikkeld en ondermeer van een EPP/XML interface worden voorzien.

Verslag Raad van Toezicht
In het jaarverslag staan ook de punten opgesomd waarover de Raad van Toezicht in 2007 heeft gesproken. Totaal is de Raad van Toezicht vier keer bijeengekomen in 2007.

 • jaarrekening 2006;
 • jaarplan en begroting 2007;
 • release DRS4.1;
 • herbenoeming dhr. F. Eisner en dhr. M. Westermann;
 • het toepassen van een inflatiecorrectie op de tarieven van 2% m.i.v. 1 januari 2008;
 • financiële strategie;
 • strategisch plan 2007 – 2009.

Journalistieke visie
Het jaarverslag 2007 van SIDN bevat niet al te spannende dingen. Al schrik ik er wel van als ik dingen lees over het betreden en ontwikkelen van nieuwe markten en producten. De doelstelling van SIDN is héél duidelijk (verkort): “Het tegen verantwoorde tarieven verzorgen en instandhouden van één of meer Domeinnaamsystemen,”. In dit kader is het beheren van het Nederlandse ENUM-registry een goed initiatief, dat daar precies binnenvalt.

SIDN begint zich echter telkens meer te presenteren als een “normaal bedrijf” en spreekt in het jaarverslag over “haar business partners”. Die business partners dat moeten waarschijnlijk de deelnemers zijn. SIDN is wat betreft haar bedrijfsvoering absoluut een normaal bedrijf, maar haar doelstelling is beperkt. De ambitie van het management team van SIDN lijkt echter verder te strekken dan haar statutaire doelstelling. Prijsverhogingen om de ontwikkeling van nieuwe markten te bekostigen zijn in mijn optiek not-done. SIDN zou zich op haar kerntaken moeten richten. Op dat punt kan ik enkel tegen SIDN zeggen “Schoenmaker blijf bij je leest“.

In 2007 is SIDN verder gegroeid als “professionele en klantgerichte” organisatie en heeft het mijn persoonlijke verwachtingen waargemaakt. Hopelijk houdt SIDN dat vol in 2008!

Download het jaarverslag
Mijn samenvatting van het jaarverslag 2007 van SIDN is verre van compleet. Wie daar in geintresseerd is kan het volledige jaarverslag 2007 hier (PDF) downloaden.

Arjan Bijnen, 25 mei 2008 12:01 am

Bij het lezen van het jaarverslag vraag ik mezelf af of met € 1.100.374 zuivere winst en een vermogen van € 9.818.183 de prijsverhoging van januari eigenlijk wel nodig geweest?

Toon, 25 mei 2008 3:29 pm

Als ze van die reserve ff snel de XML bouwen :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.