Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Jaaroverzicht 2007: SIDN

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 3 januari 2008 08:19 uur

SIDNAfgelopen jaar is er weer veel gebeurt met betrekking tot SIDN. In dit jaaroverzicht 2007: SIDN, het overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen bij en rondom SIDN.

1e registrar met 100.000 .nl-domeinnaam
MijnDomein.nl was in 2007 eerste deelnemer die 100.000 .nl-domeinnamen heeft geregistreerd voor zijn klanten. In 2007 groeide het aantal .nl-domeinnamen met meer dan een half miljoen (508.868) van 2.186.406 tot 2.695.274 .nl-domeinnamen.

Bestuur van SIDN
SIDN wordt bestuurt door één bestuurder, dat is directeur Roelof Meijer, boven hem zit nog een Raad van Toezicht die toeziet of er geen onnodige risico’s worden genomen. In 2007 liep de termijn van het 2 jaar geleden min of meer democratisch gekozen lid van de RvT af. Ik was daarom van mening dat het nu tijd was voor de voordracht van een nieuw lid, zelf heb ik de namen van twee personen genoemd die ik geschikt acht voor de functie, daarbij gaat het overigens niet om mezelf. De RvT zelf wilde echter geen veranderingen en wees mijn voorstel om dit te onderzoeken af. Ik ben hierover nog steeds niet te spreken en zoals al eerder aangekondigd zal ik het balletje vroeger of later opnieuw aan het rollen brengen.

Dedicated registrar whois
De openbare SIDN whois was voor niet SIDN deelnemers al beperkt tot 15 queries per dag per IP-adres. Met de komst van een speciale dedicated registrar whois server, is er op de openbare SIDN whois naast de beperking op de whois queries, ook een limiet van 500 is-queries per IP-adres ingesteld. Het is SIDN deelnemers niet toegestaan om hun mogelijkheid om de toegang tot de dedicated registrar whois service aan resellers beschikbaar te stellen.

ENUM
Voor ENUM, een nieuwe technologie die telefonie en internet moet verbinden, worden door Stichting ENUM (een SIDN spin-off) een kick-off en aantal consultatieronden gehouden, waar op basis van er in december een definitief advies aan Stichting ENUM is gegeven voor alle betrokken stakeholders. Begin 2008 zal ENUM in Nederland worden gelanceerd.

Formele relatie met ICANN
.nl zelf is ook een domeinnaam die in de rootzone van ICANN staat. Voorheen had SIDN nog geen formele relatie met ICANN en hadden zowel ICANN als SIDN geen verplichtingen naar elkaar toe. In de overeenkomst die ICANN en SIDN hebben gesloten staat dat ICANN verplicht is om .nl in de zonefile te houden en SIDN is op haar beurt een in goed overleg te bepalen bedrag aan ICANN te betalen, op dit moment gaat het om 85.000 dollar per jaar.

Jaarverslag 2006
Het SIDN jaarverslag 2006 was (voor mij persoonlijk) extra bijzonder, doordat mijn foto daar ook in stond, naast die van nog enkele andere prominente relaties van SIDN en ook ‘de .nl-gebruiker’ stond in het jaarverslag 2006 van SIDN afgebeeld.

Nieuwe huisstijl SIDN
SIDN heeft in 2007 een nieuwe huisstijl geïntroduceerd, met daarbij ook nieuwe logo’s voor het .nl-product en zichzelf.

Persoonsdomeinnamen en numerieke domeinnamen
Iets waar ik nog steeds van sta te kijken is dat SIDN per 1 januari (uiterlijk 1 april 2007) persoonsdomeinnamen (zoals www.112.nl) wil gaan uitfaseren, of te wel in mijn woorden wil gaan onteigenen. Dit terwijl het DomeinnaamDebat 2006 had geadviseerd om de rechten van houders van persoonsdomeinnaam te respecteren. Daar komt bij dat de Staat de persoonsdomeinnaam www.112.nl succesvol van Bram Heerink heeft weten te onteigenen door middel van een kortgeding, waarover op dit moment het hoger beroep loopt.

Bij de uitgifte van numerieke domeinnamen, waarvan de sunrise in november tot december 2007 heeft gelopen, had SIDN de Staat de domeinnaam 112.nl via het sunrise reglement al toegekend. Hiertegen kwam Bram Heerink in het geweer, omdat SIDN het hoger beroep om www.112.nl zou willen saboteren. SIDN heeft later aangegeven de uitgifte van 112.nl op te schorten in afwachting van het hoger beroep rondom www.112.nl.

Quarantaine .nl-domeinnamen
De quarantaine periode voor .nl-domeinnamen is in 2007 nog steeds niet ingevoerd, maar heeft in 2007 wel meer vorm gekregen. Begin 2007 heeft SIDN een consultatieronde gehouden onder de deelnemers over wat zij van quarantaine vinden en welke kosten er aan het uit quarantaine halen van een domeinnaam zou moeten kosten. Uiteindelijk heeft SIDN besloten dat het uit quarantaine halen van een domeinnaam 50 euro kost via de huidige deelnemer en 100 euro via een derde deelnemer. 

SIDN relatiedagen
De twee relatiedagen die SIDN in 2007 heeft georganiseerd zijn beter dan ooit bezocht. Door een goed programma van beide relatiedagen, waarbij er zowel een deel over SIDN aangelegenheden werd gesproken maar ook voor deelnemers interessante sprekers, werden de relatiedagen niet alleen goed bezocht, maar ook zeer goed gewaardeerd.

Tarieven
De tarieven van SIDN zijn in 2007 ook veranderd, begin 2007 zijn de boete tarieven van SIDN verdubbeld. De boetes bij een ‘foutieve verhuizing’ en ‘foutieve wijziging domeinnaamhouder’ zijn begin 2007 van 50 naar 100 euro gegaan. Eind 2007 heeft SIDN aangekondigd dat per 1 januari 2008 alle prijzen, dus ook die voor het registreren en het abonnement op .nl-domeinnamen, gemiddeld met nogeens 2 procent stijgen.

Ook heeft SIDN aangekondigd boetes te introduceren voor het onterecht bezwaar maken tegen verhuizingen van domeinnamen per 1 januari 2008, dit zou 10 euro per incident moeten gaan kosten. Echter na bezwaar van veel deelnemers, heeft SIDN de invoering van de boete uitgesteld en zal er waarschijnlijk een regeling komen waarbij enkel deelnemers die het wel heel bond maken de boetes zullen krijgen opgelegd.

Veiligheidsrisico’s
SIDN heeft in 2007 te maken gehad met een tweetal ernstige veiligheids risico’s, in het eerste geval zat er een lek in het CMS van de SIDN website waardoor de (versleutelde) wachtwoorden van deelnemers uit te lezen waren. Hierdoor werden ad-hoc alle deelnemer wachtwoorden door SIDN vervangen. Het tweede veiligheidsrisico waar SIDN mee was geconfronteerd, was het feit dat in de registratiegegevens van een .nl-domeinnaam, html en scripts konden worden opgenomen, die via de web-interface werden uitgevoerd.

Zonefile update frequentie
Een lang gekoesterde wens van SIDN deelnemers is dat de .nl-zonefile realtime wordt geupdate, dit gebeurde tot 2007 altijd maar één keer per dag. Op 5 feburari verhoogde SIDN de .nl-zonefile update frequentie naar twee keer per dag, waardoor er nog maximaal 12 uur op een zonefile update hoefte te worden gewacht. Daarna werd aangekondigd dat de zonefile update frequentie in kleine stapjes tot 6 keer per dag zou worden verhoogd. Vrij onverwachts maakte SIDN op 15 oktober bekend dat de zonefile update frequentie met onmiddellijke ingang was verhoogd tot 12 keer per dag. Daarmee kwam een wens van veel deelnemers uit.

Marco, 4 januari 2008 12:55 pm

Twee 'hoogtepunten' mis ik nog; namelijk de ingebruikname van anycast voor .nl en een nieuwe IPv6 nameserver bij SURFnet.

 • Pingback: Samenvatting SIDN jaarverslag 2007 | ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.