Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook BREIN neemt domeinen over in de VS

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 december 2010 08:05 uur

Auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN heeft woensdag samen met de Amerikaanse organisatie voor de filmindustrie (MPAA) 29 Bittorrent- en nzb-linksites uit de lucht gehaald. De sites zijn niet alleen offline gehaald, maar ze zijn ook overgenomen door BREIN.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat de Nederlandse auteursrechtenorganisatie kan bepalen waar bezoekers van ‘verboden’ sites naartoe worden geleid. Een voorbeeld is te zien bij HD-UNiT3D, een van de 29 offline gehaalde sites. Het overnemen van het domein is volgens de nieuwssite TorrentFreak ‘zowel zorgwekkend als verdacht’.

Voorheen verzocht BREIN een hostingprovider om een bepaalde site offline te halen onder druk van juridische acties. “Kennelijk hebben ze nu de controle verkregen over een domein. Dat is een bevoegdheid die normaal alleen voorbehouden is aan autoriteiten en niet aan een antipiraterij-organisatie”, aldus TorrentFreak.

De nieuwe actie van BREIN lijkt sterk op de recente actie van het Amerikaanse ministerie van Veiligheid samen met het Nationaal coördinatiecentrum voor Intellectueel Eigendom (IPR) tegen een groot aantal Torrentsites. Twee weken geleden werden plotseling de domeinen van ongeveer 80 Bittorrentsites door de Amerikaanse overheid overgenomen. Stichting BREIN geeft in een korte verklaring zelf al aan dat het ‘hulp heeft gehad’ van buitenlandse collega’s.

Volgens BREIN ging het om op Nederland gerichte sites die links naar illegaal aangeboden films, tv-series, muziek, games en digitale boeken aanboden.

Max, 16 december 2010 10:10 am

wow! Ernstig..! moet niet veel gekker worden eigenlijk..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.