Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Heemskerk en SIDN sluiten convenant waarborging .nl-domein

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 juni 2008 08:08 uur

Landrush numerieke .nl-domeinnaam rampzalig verlopenGisteren hebben Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en SIDN een convenant gesloten om de continuiteit van het .nl-domein te waarborgen. In het convenant (PDF) staat ondermeer dat SIDN haar zetel in Nederland dient te houden en dat de Staat een draaiboek opstelt om de continuïteit van het .nl-domein veilig te stellen op het moment dat SIDN disfunctioneert of ophoudt te bestaan.

Staatssecretaris Frank Heemskerk zegt hierover:

Domeinnamen maken het mogelijk dat consumenten, bedrijven, instellingen en de overheid kunnen internetten en communiceren via het web. Van de door Nederlanders gebruikte domeinnamen eindigt zo’n 70% op .nl. Het .nl-domein is inmiddels uitgegroeid tot het vierde grootste landendomein ter wereld. Betrouwbaarheid van het .nl-domein is dan ook van groot maatschappelijk en economisch belang.

Afsluiting van het project “Waarborging .nl-domein”
Het convenant is de afsluiting van het project “Waarborging .nl-domein”, dat werd opgestart als onderdeel van een intentieverklaring die op 24 februari 2005 Minister Brinkhorst (Economische Zaken) en SIDN werd ondertekend. Aan het convenant is het eindrapport (PDF) van het project gehecht. Als onderdeel van het convenant committeren SIDN en De Staat zich aan de naleving van de in het rapport genoemde aanbevelingen en maatregelen.

De twee zwaarste mogelijkheden om de continuïteit veilig te stellen zijn het splitsen van SIDN in een operationele stichting en een stichting die houder is van de delegatie van het .nl-domein. Daarnaast zou de Staat een financiële garantie kunnen afgeven ten bate van SIDN, om zo de continuïteit van het .nl-domein te kunnen waarborgen. Beide maatregelen zijn op dit moment niet van toepassing, omdat de voordelen niet tegen de nadelen opwegen. Verder staan er vrijwel alleen operationele maatregelen in het rapport die wel meteen worden of zijn uitgevoerd, zoals screening van het SIDN personeel, redundantie van het DRS systeem, een evenwichtige samenstelling van de Raad van Commissarissen en een gezonde financiële basis.

Reactie SIDN directeur Roelof Meijer
SIDN directeur Roelof Meijer stelt in een reactie tegenover ISPam.nl:

Het is een goede zaak dat dit project continuïteit .nl-domein goed is afgerond. Dat betekent echter niet dat de goede samenwerking met het Ministerie van Econimische Zaken nu voorbij is, dat blijft een doorlopend proces. De belangrijkste punten uit het convenant zijn mijns inziens de erkenning van de overheid dat SIDN de continuïteit van het .nl-domein adequaat waarborgt en dat zelfregulering en zelforganisatie door SIDN werkt!

Volgens Meijer is het convenant met de Staat uniek. Wat je namelijk ziet is dat er enerzijds ccTLD registries zijn waarbij de overheid op een of andere manier een vinger in de pap hebben en anderzijds volledig particuliere organisaties. Het is volgens Meijer zeer belangrijk om als particuliere organisatie die vitale infrastructuur beheert, zoals het .nl-domein, de rol van de overheid erkent, gezien het grote maatschappelijke en economische belang er van. Meijer zal het concept van het convenant daarom onder de aandacht brengen op de komende ICANN meeting en aan andere registries duidelijk maken waarom dit zo belangrijk is.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.