Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gemengde reacties op convenant waarborging .nl-domein

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 16 juni 2008 08:04 uur

Landrush numerieke .nl-domeinnaam rampzalig verlopenOp het convenant waarborging .nl-domein dat SIDN en staatssecretaris Heemskerk vorige week hebben gesloten is gemengd ontvangen. Kamerlid Arda Gerkens van de Socialistische Partij (SP) heeft tegenover Webwereld gesteld dat Heemskerk dit convenant aan de democratische controle heeft onttrokken, omdat het convenant noch het eindrapport erbij naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

“Overheid en Parlement kunnen niks doen bij klachten over SIDN”
Ook inhoudelijk vindt Gerkens het convenant een slechte zaak, volgens haar krijgt SIDN alle ruimte om te doen wat ze wil, zonder controle maar als het mis gaat moet SIDN wel bijspringen. Het enige dat Heemskerk volgens haar heeft binnengehaald zou zijn dat SIDN in Nederland blijft. Daarbij maakt Gerkens zich zorgen over het feit dat wanneer er klachten over SIDN blijven, de overheid of het Parlement buitenspel staan. Gerkens heeft daarom al aangekondigd Heemskerk hier vragen over te stellen en wil dat het convenant en het eindrapport officieel naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Staatssecretaris Heemskerk pareert in een reactie tegenover Webwereld de kritiek van Gerkens. Op 7 mei is de Tweede Kamer al geïnformeerd over het convenant en de contouren ervan waren toen ook al geschetst. Verder was zelfregulering al de staande praktijk, die voor het mede voor succes van het .nl-domein heeft gezorgd. Het convenant bevestigd dit enkel en zorgt in uitzonderlijke situaties juist voor betere bescherming van het .nl-domein.

ISPConnect verheugd over convenant waarborging .nl-domein
Een ander geluid komt van branchevereniging ISPConnect die juist verheugd zegt te zijn over het convenant. In een persbericht stelt Robert Nieuwenhuijse, bestuurslid van ISPConnect:

In het convenant staan heldere afspraken tussen SIDN en de Staat. Enerzijds verplicht SIDN zich om een Nederlandse onderneming te blijven en allerlei veiligheidsmaatregelen te blijven hanteren. Anderzijds neemt de Staat de verplichting op zich om te waken over de continuïteit en stabiliteit van het .nl-domein en indien nodig in te grijpen. Dit levert een structurele waarborging van het .nl-domein op. ISPConnect is daarom verheugd over de ondertekening van dit convenant.

Wel herhaalt ISPConnect haar oproep om tot vertegenwoordiging vanuit de deelnemers te komen in de Raad van Commissarissen van SIDN en wijst er op dat het ook onderdeel van het convenant is dat “er een evenwichtige samenstelling van de Raad van Commissarissen bij SIDN moet zijn”. ISPConnect zegt daarom met grote belangstelling uit te kijken naar het moment dat SIDN concrete actie zal ondernemen op dat punt. Desalnietemin stelt ISPConnect nog steeds het volste vertrouwen te hebben in het bestuur van SIDN.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.