Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgische ISP’s Dommel en Yabu ADSL schaffen datalimieten af

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 juni 2008 08:13 uur

‘België zeer kwetsbaar voor cybercrime’De Belgische ISP’s Dommel en Yabu ADSL zijn begonnen met het aanbieden van breedband internet toegang zonder datalimiet. Dommel bood het ADSL Homeconnect abonnement al aan met een ruime datalimiet van 100GB, maar per 1 juli wordt het datalimiet afgeschaft Het abonnement met 9Mbps downstream kost 49.95 euro per maand.

Yabu ADSL heeft een vergelijkbaar aanbod, met eveneens 9Mbps of zelfs 12Mbps downstream afhankelijk van de (fysieke) beschikbaarheid en is met 44.95 euro per maand zelfs iets goedkoper dan Dommel. Echter biedt Yabu ADSL in plaats van ‘onbeperkt dataverkeer’ een ‘fair use policy’ aan. Dat is opzich ook niet heel onverstandig, gezien enkele hele zware downloaders die het netwerk overmatig gebruiken dan toch aan te pakken zijn.

Nu Dommel en Yabu ADSL in Belgie datalimiet vrij zijn, is het te hopen dat consumenten massaal naar hen zullen overstappen en daarmee duopolisten Belgacom en Telenet onder druk zetten om hun datalimieten ook af te schaffen of in ieder geval sterk te verruimen. Gezien de Belgische overheid (die houder van 53,5 procent van de Belgacom aandelen is!!) niks tegen de datalimieten zegt te kunnen doen is dat de enige manier om ze onder druk te zetten. Al kan de overheid als aandeelhouder natuurlijk ook op de Algemene vergadering van aandeelhouders eisen dat de datalimieten worden afgeschaft. Al doet de Belgische overheid net of ze gek is.

Update: Ook EDPnet heeft aangekondigd dat haar ADSL2+ abonnementen vanaf 1 juli geen datalimiet meer zullen hebben en ook voor het duurste ADSL abonnement komt het datalimiet te vervallen. Net als bij Yabu ADSL komt er wel een Fair Use Policy (FUP) voor het datalimiet in de plaats.

Frank Louwers, 17 juni 2008 9:39 am

Kleine rechtzetting. Yabu is niet echt goedkoper dan Dommel. Het abonnement bij Dommel (Homeconnect) is inclusief telefonie (onbeperkt bellen), bij Yabu is dat niet het geval. Iedereen verwacht trouwens dat Dommel haar adsl2+ abonnement (op het goedkoopste na) ook limietloos maakt, en die zijn een stukje goedkoper dan die van yabu.

Daarnaast wijst alles, maar dan ook alles erop dat yabu een reseller van Dommel is.

Vanderheyden Arne, 17 juni 2008 10:27 am

"Daarnaast wijst alles, maar dan ook alles erop dat yabu een reseller van Dommel is."
Wat ook zo is..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.