Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Belgische overheid kan niks doen tegen datalimieten’

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 9 juni 2008 08:08 uur

‘België zeer kwetsbaar voor cybercrime’In België begint er nu ook telkens meer politieke aandacht te komen voor het problemen van de datalimieten die de Belgische internet duopolisten hanteren. Toen twee weken geleden Test-Aankoop concludeerde dat het nergens slechter is gesteld met internet toegang dan in België, liet minister Vincent van Quickenborne direct weten dat hij het liefst zou zien dat datalimieten volledig worden afgeschaft.

Parlementarier Roel Deseyn (CD&V) heeft aan minister Van Quickenborne gevraagd of hij zelf niets tegen de datalimieten kan ondernemen, omdat dit het gebruik van streaming audio en video in de weg staat. Minister Van Quickenborne heeft op die vraag geantwoord dat hij niets kan doen tegen de datalimieten. Volgens hem moeten de Belgen ISP’s zelf onder druk zetten door massaal weg te verhuizen naar alternatieve ISP’s met hoge datalimieten.

Van Quickenborne schrijft in zijn antwoorden op de vragen van Deseyn:

Door meer concurrentie zullen de downloadlimieten uiteindelijk verdwijnen. Het is aan de consument om druk uit te oefenen, door in dit geval de aanbieding te kiezen met de hoogste volumes. Ik denk dat als er een derde (grote) operator op het vlak van breedbandinternet zou komen, de downloadlimieten onmiddellijk zouden verdwijnen.

Die derde grote operator is er al (Scarlet), merkt ZDnet terecht op, maar in plaats dat Scarlet de Belgische markt openbreekt, is het bedrijf enkele maanden geleden door duopolist Belgacom overgenomen. Al loopt er nog een onderzoek naar de overname door de Belgische mededingingsautoriteit, dus mogelijk gaat de overname uiteindelijk toch niet door.

Vanderheyden Arne, 9 juni 2008 5:14 pm

De aandelen van de overheid in Belgacom van de hand doen zou al een stap in de goede richting zijn..

 • Pingback: Belgische ISP’s Dommel en Yabu ADSL schaffen datalimieten af | ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.