Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groei country code Top Level domains (ccTLD’s) niet te stuiten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 juni 2008 08:02 uur

De groei van landen domeinnamen, zogenaamde country code Top Level Domains (ccTLD’s) is niet te stuiten. In het eerste kwartaal van 2008 waren er maar liefst 63 miljoen ccTLD’s geregistreerd tegenover een totaal van 162 miljoen geregistreerde domeinnamen. De groei van de ccTLD’s is voornamelijk te wijten aan enkele registries met een groei van meer dan 10 procent, dit zijn .cn (China), .fr (Frankrijk), .es (Spanje), .pl (Polen) en .ru (Rusland) volgens de Domain Name Industry Brief van VeriSign.

De groei van .pl is voornamelijk toe te schrijven aan de promotie van .pl-domeinnamen als belegging. Bij .es en .fr zijn de eisen voor registratie afgezwakt en daarnaast kunnen jongeren (onder de 30) één gratis .es-domeinnaam registreren. Bij .ru is de groei voornamelijk te danken aan een groeiende internet industrie en bij .cn zijn de prijzen drastisch verlaagd.

Door de enorme groei van het .cn-domein was het al de op één na grootste ccTLD geworden, maar ook in het eerste kwartaal bleef het .de-domein de grootste. Volgens een berekening van DomainNews.com heeft het .de-domein ondertussen de koppositie al moeten inleveren, omdat het .cn-registry maandelijks het aantal registraties bekend maakt is dat een aanname.

Ook het .nl-domein doet het nog steeds uitzonderlijk goed en is met enkel .de, .cn en .uk voor zich het vierde ccTLD. Direct na het .nl-domein volgen, .eu (Europa), .ar (Argentinië), .it (Italie), .us (Verenigde Staten). .br (Brazilie) en .ch (Zwitserland) sluit de top 10 af. Opvallend is dat strak door de overheid gereguleerde registries .it en .ch in de top 10 voorkomen!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.