Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Domain Name System (DNS) viert 25ste verjaardag

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 24 juni 2008 08:07 uur

De voorlopers van het internet, Arpanet en CSnet hadden in hun begin dagen nog geen domeinnamen. Als je een andere machine binnen het netwerk wilde bereiken was je aangewezen op een soort telefoonboek genaamd “host tables”. Dit was een tekst bestand dat centraal werd bijgehouden door onderzoeksinstelling SRI International in Menlo Park, Californië waar de IP-adressen van alle machines in stonden vermeld. Als je een machine wilde bereiken moest je handmatig het IP-adres opzoeken. Ook moesten alle netwerk gebruikers elke nacht een nieuwe versie van de “host tables” downloaden om weer up to date te zijn.

Dit systeem was onwerkbaar en dat moest ook anders kunnen dachten Jon Postel, Paul Mockapetris and Craig Partrige. Daarom bedachten zij een systeem waarmee het mogelijk was om machines ook op basis van een naam bereikbaar te maken. Op 23 juni 1983 werd het systeem dat zij hier voor bedachten genaamd Domain Name System (DNS) voor het eerst gebruikt en na maanden van finetunen, testen en tweaken publiceerden zij het door hun bedachte systeem in RFC 882 (Request for Comments).

Een jaar later in oktober 1984 werden in RFC 920 de eerste Top Level Domains (gTLD’s) bepaald: .ARPA, .GOV, .EDU, .COM, .MIL EN .ORG. Daarnaast werd bepaald dat er ook domeinnamen voor landen (ccTLD’s) zouden komen bestaande uit twee tekens, aan de hand van de ISO standaard voor landencodes zou bepaald worden welke ccTLD elk land zou toegewezen krijgen, zoals .nl, .cn en .gb. De eerste officiële ccTLD was .nl, eigenlijk waren de Engelsen ons voor, maar die weken af van de RFC en kozen voor .uk in plaats van .gb. Een keuze waar ze tot op de dag van vandaag vast geen spijt van hebben.

Het DNS was ooit bedoeld om totaal zo’n 50 miljoen entries te hebben, maar met 162 miljoen geregistreerde domeinnamen zal het op dit moment al om miljarden records gaan. Wie de volledig geschiedenis van de DNS eens rustig wil nalezen kan hier terecht.

Lennie, 27 juni 2008 12:15 am

En nu gaan ze het verkloten door onzinnige tld's te te staan ?:

"ICANN Board Approves Wide Expansion of TLDs"

http://tech.slashdot.org/article.pl?sid=08/06/26/1814205

http://tech.slashdot.org/article.pl?sid=08/06/23/1722226&tid=95

 • Pingback: Voor 60.000 euro een eigen Top Level Domain (TLD) | ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.