Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vragen politiek over vastlopen internet in Noorden

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 januari 2011 08:05 uur

glasvezel_noord_nederlandDe opmerkingen van bedrijfsadviseur Pepijn Lavrijssen van Breedband in Bedrijf hebben geleid tot vragen van statenleden in de provincies Drenthe en Groningen. In Groningen heeft het CDA vragen gesteld aan het provinciebestuur, in Drenthe trekt PvdA-statenlid Michel Berends aan de bel.

Beide partijen hebben vragen gesteld over de aanleg van het glasvezelnet in het Noorden van het land, aldus berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

Lavrijssen voorspelde afgelopen zaterdag dat het internet in Drenthe en Groningen binnen drie jaar zal vastlopen als er niet versneld glasvezel wordt aangelegd. In de opening van de krant riep hij overheden op om de aanleg van glasvezel te bevorderen. Het kwam de adviseur van Breedband in Bedrijf op de nodige kritiek te staan.

De opmerking dat de oude coax-kabel en het koper van KPN nooit bedoeld zijn geweest voor dataverkeer en derhalve nu aan de capaciteitsgrenzen zit, zette bij vooral de kabelaars kwaad bloed. In de dinsdageditie van het Dagblad van het Noorden reageert directeur Rob van Esch van NL Kabel dan ook geprikkeld.

Van Esch stelt dat het einde nog lang niet in zicht is voor internet over de kabel en dat er nog meer dan voldoende capaciteit is. Ook breekt hij een lans voor KPN, dat volgens hem wel degelijk investeert in nieuwe infrastructuur.

Logischerwijs ziet Van Esch niets in meer overheidsbemoeienis op dit terrein en wil dat partijen de aanleg van breedbandverbindingen aan de markt overlaten. “Gesubsidieerd glasvezel aanleggen is concurrentievervalsing”, aldus Van Esch.

  • Pingback: Tweets die vermelden Vragen politiek over vastlopen internet in Noorden | ISPam.nl -- Topsy.com

  • Matthijs, 31 januari 2011 6:48 pm

    Gesubsidieerd glasvezel aanleggen is een publieke investering in publieke infrastructuur. Jammer voor degenen die al een paar decennia zijn binnengelopen op hun eigen infrastructuur.

    Als we alleen tolwegen hadden en die vol gaten zaten, dan zouden we ook niet zeggen dat het aanleggen van een fatsoenlijke weg met publiek geld concurrentievervalsing was en dus niet zou mogen.

    Als kabel idd nog zo goed voldoet als Van Esch zegt, dan hoeven ze het ook niet zo in hun broek te doen voor een paar mooie (publieke) glasvezelnetten ernaast.

    Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.