Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voor 60.000 euro een eigen Top Level Domain (TLD)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 juni 2008 08:03 uur

ICANNBinnen afzienbare tijd kan iedereen die een eigen Top Level Domain (TLD) wil registreren, dat ook daadwerkelijk doen, daarmee worden nu TLD’s mogelijk als .bank, .berlin en .xxx. Het ICANN bestuur heeft tijdens de ICANN meeting in Parijs unaniem met een voorstel ingestemd dat dit vanaf het tweede kwartaal van 2009 mogelijk maakt en noemt dit ‘De grootste uitbreiding van het internet in 40 jaar’ en dat terwijl het Domain Name System (DNS) pas 25 jaar bestaat. De kosten om Ć¼berhaupt maar de aanvraag voor een eigen TLD te doen komen op zo’n 60.000 euro, dat bedrag is volgens ICANN kostendekkend.

Kritiek op ICANN
Daarnaast worden aanvragen getoetst aan de goede zeden en openbare orde zoals internationale recht gangbaar is, daaronder vallen bijvoorbeeld mensenrechten verdragen, maar ook intellectueel eigendom. Deze bepaling roept weerstand op, Malcom Hutty van LINX schrijft op de Public Affairs blog van LINX dat ICANN hiermee op weg is om de ‘global internet content regulator’ te worden, overheden zouden bijvoorbeeld druk op ICANN kunnen uitoefenen om bijvoorbeeld .jihad of .falun-gong tegen te houden.

Er is ook kritiek van merkhouders, die bang zijn onder elk mogelijke TLD hun merknaam veilig te moeten stellen, waardoor ze onnodig op kosten zouden worden gejaagd. Verder zouden al die TLD’s voor consumenten ook verwarrend worden, nu zet een gemiddelde internetter in Nederland vrijwel automatisch .nl achter elk domeinnaam die ingetypt wordt. Als elk bedrijf zijn eigen TLD heeft, dan kan dat niet meer zomaar. Waardoor de zoekmachines de lachende derde zijn, omdat internetters dan standaard gaan zoeken naar websites.

IDN TLD’s ook mogelijk
Een andere belangrijke mijlpaal is dat het nu ook mogelijk zal worden om TLD’s te registreren die bestaan uit niet latijnse tekens (IDN TLD’s), maar ook in bijvoorbeeld Arabisch, Cyrilisch, Mandarijn (Chinees) of Russisch, waarmee het eindelijk mogelijk wordt om volledig in de native taal te communiceren op internet. In veel gevallen gebruiken mensen hun computer al vrijwel volledig in hun native taal met bijbehorende tekens, enkel de domeinnamen die ze intypen, ook al is die van de slager om de hoek, eindigd op latijnse tekens. Daarom is wat mij betreft de invoering IDN TLD’s nog veel belangrijker dan de vrijgave van de TLD’s in het algemeen.

Toon, 30 juni 2008 10:29 am

Belachelijke idee's weer van ICANN...

Alexander, 30 juni 2008 12:27 pm

Wat een dom idee. Het wordt zo een puinhoop, al die tld's. Je hebt hier gewoon helemaal niks aan.

Robert, 30 juni 2008 12:39 pm

Idioot gewoon.

Danny van der Mast, 30 juni 2008 1:42 pm

Dit wordt een troep, ik ben hier helemaal geen voorstander van. Nog even en de TLD's die wij hier intern gebruiken zoals .local, .lan, of de .intern. worden "aangemaakt" en dan krijgt je daar in de toekomst problemen mee.

Ik ben ook geen voorstander van de Arabisch, Cyrilisch, Mandarijn (Chinees) of Russische tekens. dat maakt het World Wide Web meer het Rural Wide Web, gezien niet iedereen deze tekens weten.

Arjan Bijnen, 1 juli 2008 11:13 am

Kick.... In 2009 gaan we de wereld overspoelen met het .atn TLD!

Ik ben van mening dat het eenvoudiger moet zijn om een TLD te starten maar vindt dit wel een beetje ver gaan.

pyrrhura molinae, 5 december 2009 3:03 pm

Ik vind dat tld's niet enkel moeten gebaseerd zijn op plaatsnamen, maar ook op categorieƫn zodat alle websites over bv. vissen een tld als .vis zou hebben

Ramon Fincken, 10 mei 2012 1:50 pm

Wie legt .ams vast? Ik weet nog niet of .amsterdam het nu gaat worden ..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.