Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU amendementen maken ISP’s knechten van de entertainmentindustrie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 juli 2008 08:09 uur

Europese UniePrivacy op internet zal verdwijnen en Internet Service Providers (ISP’s) in Europa worden geknecht tot politieagenten van de entertainmentindustrie, dat staat te gebeuren als bepaalde amendementen op 5 nieuwe Europese telecom richtlijnen (telecom pakket) worden aangenomen, zo waarschuwen de drie Europese burgerrechten NGO’s La Quadrature du Net, netzpolitik.org en de Open Rights Group.

Het telecom pakket heeft als doel om bepaalde telecommunicatie gerelateerde kwestie te adresseren, maar sommige van de 800 ingediende amendementen gaan veel verder dan enkel het maken van regels voor het goed functioneren van de telecommarkt en zouden het principe van netwerk neutraliteit op internet in gevaar kunnen brengen.

De inhoud van sommige van de amendementen zal er voor zorgen dat ISP’s verplicht zijn om preventief internetverkeer te gaan filteren in opdracht van wetshandhavers. Maar ook het afsluiten van internetters die zich schuldig maken aan het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt verplicht. Een voorstel dat het Europees parlement eerder dit jaar al heeft verworpen. De NGO’s waarschuwen er voor dat de bewuste amendementen, die een precieze invulling zijn van de wensen van de entertainmentindustrie, censuur op internet introduceren en privacy op internet in Europa in een klap zullen wegvagen.

Christophe Espern, co-founder of La Quadrature du Net (Squaring the Net)

De politici die zich van deze praktijken bedienen ondermijnen Europa en hun mandaat. Ze maken misbruik van het feit dat niemand op zet let in de paar dagen voor dat het Parlement met reces gaat, om zo het doel van het Telecom pakket, het beschermen van de Europese consument, te veranderen. Ze maken de weg vrij voor private organisaties om op internet te gaan surveilleren en te filteren, dat zijn Orwelliaanse praktijken. Dit is funest voor de vrijheden die we kennen maar ook voor de Europese economische ontwikkeling. We roepen Europarlementariers op om te verwerpen wat ze al eerder verworpen hebben.

Sebastiaan Stok, 7 juli 2008 10:16 am

Waar kan je een petitie hier tegen tekenen?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.