Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europarlement tegen het afsluiten van filesharers

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 11 april 2008 07:58 uur

Europees Parlement spreekt zich uit tegen het afsluiten van internettersHet leek er even op dat het Europees Parlement zich, dankzij een effectieve lobby campagne van de muziekindustrie, zou uitspreken voor het afsluiten van internetters, die zich schuldig maken aan illegaal filesharing. Burgerrechten organisaties en weblogs hebben zich hier hevig tegen verzet, met als resultaat dat er nu geen oproep van het Europarlement is gekomen voor het afsluiten maar juist tegen het afsluiten van filesharers.

Afgelopen woensdag heeft het Europarlement met 314 stemmen voor en 297 stemmen tegen het volgende amendement aangenomen:

22 bis. roept de Commissie en de lidstaten op te erkennen dat het internet een breed platform is voor culturele expressie, toegang tot kennis en democratische participatie in de Europese creativiteit, dat generaties samenbrengt in de informatiemaatschappij; roept de Commissie en de lidstaten daarom op geen maatregelen te nemen die strijdig zijn met de burgerlijke vrijheden en de mensenrechten alsmede de beginselen van evenredigheid, doelmatigheid en ontradende werking, zoals onderbreking van de internettoegang.

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen deze oproep van het Europarlement gaat hebben, wel is dit een streep door de rekening van europarlementariƫr Christopher Heaton-Harris die juist wel wilde dat filesharers worden afgesloten. Ik ben ook benieuwd of Engeland en Frankrijk naar aanleiding van de oproep afzien van hun plannen om filesharers af te sluiten.

Frances Moore, IFPI Executive Vice President is niet blij:

Dit is een slecht geschreven, gehaast amendement dat haaks staat op de rest van de tekst. Als het doel van het rapport is om creatieve content te beschermen, ook online, dan moeten we kijken naar alle beschikbare opties om te vechten tegen inbreuk op auteursrechten (diefstal). In plaats daar van sluit dit amendement bepaalde opties uit, zelfs zonder debat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.