Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook de VS sluit een groot aantal overheidsdatacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 21 februari 2011 08:07 uur

Niet alleen in Nederland maar ook in de Verenigde Staten bezuinigt de overheid flink op het aantal datacenters. In de VS zullen tot 2015 zeker 800 van de 1100 datacenters in dienst van de federale overheid verdwijnen.

Dat heeft Amerika’s hoogste CIO, Vivek Kundra, afgelopen week bekendgemaakt. De regering Obama wil, door een groot aantal overheidsdiensten naar de cloud te verhuizen, besparen op de kosten voor het draaiende houden van zoveel datacenters. Ook wil Obama hiermee een flinke stap nemen in de reductie van de uitstoot van CO2.

De plannen van de CIO zullen door alle departementen gevoeld worden. Als het aan Kundra ligt, zal het Amerikaanse ministerie van Defensie bijvoorbeeld teruggaan van 772 naar 426 datacenters in 2015. Volgens de berekeningen zou het sluiten van 800 datacenters een vermindering van CO2-uitstoot door de federale overheid van 40% opleveren.

De federale overheid in de Verenigde Staten begint met het overplaatsen van 72 diensten naar de cloud. Later volgen er nog meer, aldus Kundra tegenover Informationweek. Geschat wordt dat in 2015 ongeveer een kwart van het totale it-budget van de federale overheid van 80 miljard dollar uitgegeven zal worden aan clouddiensten.

De plannen van de VS komen niet zomaar uit de lucht vallen. Vorig jaar telde de VS ongeveer 1100 federale datacenters en had Kundra al ingrijpende bezuinigingsplannen.

Het inkrimpen van het aantal overheidsdatacenters, speelt niet alleen in Noord-Amerika. Vorige week werd ook bekend dat de Nederlandse overheid een groot aantal rijksdatacenters wil sluiten. In het Uitvoeringsprogramma compacte overheid is vastgesteld dat het huidige aantal van 64 datacenters moet worden teruggebracht naar maximaal 4 of 5 stuks.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.