Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Juniper brengt datacenternetwerk naar één laag terug

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 februari 2011 08:05 uur

Netwerktechnologiebedrijf Juniper claimt de netwerkarchitectuur van met name grote, grotendeels gevirtualiseerde datacenters terug te kunnen brengen naar slechts één laag. Het bedrijf heeft hiervoor de Quantam Fabric – QFabric – ontwikkeld. Juniper opent met deze nieuwe technologie de aanval op onder meer het Nexus-portfolio van Cisco. Zowel QFabric als Nexus zijn vooral ontwikkeld met het oog op datacenterconsolidatie.

In de basis bestaat QFabric uit drie componenten. De QF/Node is de kern van het netwerk van waaruit alle ‘netwerkbeslissingen’ worden uitgevoerd. Het transport wordt verzorgd door QF/Interconnect. Tot slot is de QF/Director de component die waakt over de gehele infrastructuur. QFabric verbindt alle apparaten – servers, routers, switches, storageboxen of back up-units – binnen het netwerk met elkaar, met hoge snelheden en ongeacht de gebruikte netwerkprotocollen en de fysieke locatie van de apparaten.

De aankondigingen van technologieën om met name de netwerkcomplexiteit in datacenters terug te brengen, volgen elkaar in hoog tempo op. Intel kwam eind januari bijvoorbeeld met Open Fibre Channel over Ethernet (FCoE): software die het mogelijk maakt om alle dataverkeer tussen diverse componenten over één kabel te transporteren. Dit initiatief wordt door Cisco ondersteunt binnen de eigen Nexus-familie, waarmee de netwerkgigant al sinds 2008 netwerkconsolidatie aanbiedt. Concurrent Juniper Networks zet daar nu dus QFabric tegenover, hoewel klanten nog geduld moeten hebben tot het derde kwartaal: dan pas zal QFabric volledig beschikbaar komen. Wel brengt Juniper nu al een 10 Gigabit ethernet-switch op de markt met 64 poorten die FCoE ondersteunt. Een van de klanten die QFabric zal implementeren is NYSE Euronext en daarmee heeft Juniper meteen een aansprekend project binnengesleept.

Zorgen voor Cisco

De concurrentie van Juniper zal overigens niet het enige zijn dat de Cisco-board uit de slaap houdt. Cloud Computing Journal maakte gisteren bekend dat Cisco stopt met het project waarmee het bedrijf maildiensten vanuit de cloud wilde aanbieden. Na 13 maanden testen heeft Cisco de conclusie getrokken dat klanten vooral zitten te wachten op volledige collaboration suites met mogelijkheden voor bijvoorbeeld videoconferencing, in plaats van slechts een mailprogramma vanuit de cloud. De kans dat het netwerkbedrijf Google of BPOS van Microsoft nog voorbij zou streven met dit product, was zo goed als nihil. En met de tegenvallende resultaten van de laatste drie kwartalen heeft Cisco weinig andere keuzes gehad dan het project te stoppen.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...