Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Juniper brengt datacenternetwerk naar één laag terug

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 februari 2011 08:05 uur

Netwerktechnologiebedrijf Juniper claimt de netwerkarchitectuur van met name grote, grotendeels gevirtualiseerde datacenters terug te kunnen brengen naar slechts één laag. Het bedrijf heeft hiervoor de Quantam Fabric – QFabric – ontwikkeld. Juniper opent met deze nieuwe technologie de aanval op onder meer het Nexus-portfolio van Cisco. Zowel QFabric als Nexus zijn vooral ontwikkeld met het oog op datacenterconsolidatie.

In de basis bestaat QFabric uit drie componenten. De QF/Node is de kern van het netwerk van waaruit alle ‘netwerkbeslissingen’ worden uitgevoerd. Het transport wordt verzorgd door QF/Interconnect. Tot slot is de QF/Director de component die waakt over de gehele infrastructuur. QFabric verbindt alle apparaten – servers, routers, switches, storageboxen of back up-units – binnen het netwerk met elkaar, met hoge snelheden en ongeacht de gebruikte netwerkprotocollen en de fysieke locatie van de apparaten.

De aankondigingen van technologieën om met name de netwerkcomplexiteit in datacenters terug te brengen, volgen elkaar in hoog tempo op. Intel kwam eind januari bijvoorbeeld met Open Fibre Channel over Ethernet (FCoE): software die het mogelijk maakt om alle dataverkeer tussen diverse componenten over één kabel te transporteren. Dit initiatief wordt door Cisco ondersteunt binnen de eigen Nexus-familie, waarmee de netwerkgigant al sinds 2008 netwerkconsolidatie aanbiedt. Concurrent Juniper Networks zet daar nu dus QFabric tegenover, hoewel klanten nog geduld moeten hebben tot het derde kwartaal: dan pas zal QFabric volledig beschikbaar komen. Wel brengt Juniper nu al een 10 Gigabit ethernet-switch op de markt met 64 poorten die FCoE ondersteunt. Een van de klanten die QFabric zal implementeren is NYSE Euronext en daarmee heeft Juniper meteen een aansprekend project binnengesleept.

Zorgen voor Cisco

De concurrentie van Juniper zal overigens niet het enige zijn dat de Cisco-board uit de slaap houdt. Cloud Computing Journal maakte gisteren bekend dat Cisco stopt met het project waarmee het bedrijf maildiensten vanuit de cloud wilde aanbieden. Na 13 maanden testen heeft Cisco de conclusie getrokken dat klanten vooral zitten te wachten op volledige collaboration suites met mogelijkheden voor bijvoorbeeld videoconferencing, in plaats van slechts een mailprogramma vanuit de cloud. De kans dat het netwerkbedrijf Google of BPOS van Microsoft nog voorbij zou streven met dit product, was zo goed als nihil. En met de tegenvallende resultaten van de laatste drie kwartalen heeft Cisco weinig andere keuzes gehad dan het project te stoppen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.